Dexter har blivit väldigt populär i sitt nya jobb. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hunden Dexters jobb – att sprida glädje

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har hunden Dexter arbetat som social tjänstehund på flera ställen i Västsverige.
– Jag ser vilken skillnad det gör hos människor. Han är en glad och helt ljuvlig hund. Han är med mig överallt, min bästa kompis, säger Annika Wulf, matte till Dexter.

Hunden Dexter är inte som alla andra hundar – han har ett jobb, vilket Borås Tidning var först med att uppmärksamma.

Sedan tre år tillbaka arbetar han på Ulricehamns resurscentrum där han hjälper strokepatienter med deras rehabilitering. För drygt fyra år sedan skaffade hon hunden Dexter, som hon snart fick in på en terapihundskola i Göteborg.

Från första början var det tänkt att han skulle bli en vårdhund som hjälper svårt deprimerade personer – men Dexter var för livlig och det skulle krävas väldigt mycket träning för att få honom till en vårdhund.

På sitt cv har han nu en åtta månader lång utbildning och jobbar i dagsläget som en social tjänstehund på flera ställen i Västsverige, bland annat i Ulricehamn.

På sitt jobb sprider han glädje och ökar patienternas motivation till träning. De tränar upp sin handmotorik, leker och umgås tillsammans med Dexter.

100 procent glad gubbe

I dag är Dexter fyra år gammal och är populär på Ulricehamns resurscentrum där vårdnadstagare turas om att få träna och umgås med Dexter.

– Vi är där och på lite andra ställen, det är många som tycker att det är mysigt att klappa honom, låta honom ligga bredvid i sängen och ge honom godis.

Hon berättar att det nyligen gjordes en enkät på rehabiliteringscentret – som visade att samtliga är nöjda med Dexters närvaro.

– Det blev 100 procent glad gubbe. Det känns helt fantastiskt och jätteroligt. Man kan se på vissa människor, som annars inte pratar så mycket, hur de plötsligt pratar när Dexter kommer. Han vet att det är jobb som gäller när vi går dit. Han älskar människor och han älskar att leka, säger Annika Wulf.

”Min bästa kompis”

Nu hoppas Annika Wulf på att kommunen ska satsa mer på hundar inom vården.

– Jag ser vilken skillnad det gör hos människor. Han är en glad och helt ljuvlig hund. Han är med mig överallt, min bästa kompis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dexter har blivit väldigt populär i sitt nya jobb. Foto: Privat
Dexter, 4, jobbar som social tjänstehund Foto: Privat