• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett 20-tal ekipage deltog i helgens hundförarläger i Vänersborg. Foto: SVT

Hundförarläger i Vänersborg

Publicerad

För snart 20 år sedan skadades Henrik Pedersen allvarligt i en skoterolycka. Han sitter i rullstol nu och får stor hjälp av sin servicehund Utz. Under helgen deltar de i ett hundförarläger i Vänersborg.
– Man får så många idéer kring träningsmetoder så det betyder jättemycket, säger Henrik Pedersen.

Utz är en nio år gammal labrador och enligt Henrik Pedersen är han inte bara ett fint sällskap utan också en stor hjälp i vardagen.

– Han plockar bland annat upp diverse föremål som jag tappar, han öppnar och stänger dörrar och drar av mig strumporna på kvällen. Utz är en stor hjälp i det dagliga livet, säger han.

De har tillsammans med ett 20-tal andra ekipage deltagit i ett hundförarläger i Vänersborg i helgen.

– Vi kommer med idéer till varandra om hur vi kan träna in vissa nya moment. Sedan är det roligt att träffas också.

”Skrållan får mig att bli lugn”

Deltagarna kommer från olika delar av Sverige och har någon form av funktionsnedsättning och som har hjälp av en assistanshund i sin vardag. Inom begreppet assistanshund ingår servicehund, signalhund och medicinskt alarmerande hund, till exempel diabeteshund eller epilepsihund.

Hunden Skrållan har hjälpt sin matte Malin Malmqvist, som har adhd, autism, panikångest och social fobi, att komma ut i samhället och delta i det sociala livet.

– Skrållan tar ögonkontakt med mig när det blir för mycket intryck, ljud och ljus för mig. När vi tittar varandra i ögonen så lugnar hon mig så jag kan fortsätta handla eller vad det nu är, säger Malin Malmqvist.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ing-Britt Fogelberg, Svenska Service- och signalhundsförbundet, om hur det går till att utbilda en assistanshund. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer