SVT Västnytts egen granskning visar att det kan röra sig om flera hundra asylsökande som saknas i statistiken. Foto: SVT

Ingen koll på asylsökande i Göteborgs skolor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Göteborg vet inte hur många asylsökande barn som går ute på skolorna. Först i år har man begärt in siffror från stans rektorer. SVT Västnytts egen granskning visar att det kan röra sig om flera hundra asylsökande som saknas i statistiken.

Enligt siffror från Göteborgs Stad tog kommunen emot 1.060 nyanlända barn i grundskoleåldern under förra året. Majoriteten av dem togs emot på skolor i Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen.

Men utöver de nyanlända, som enligt kommunens definition är personer med uppehållstillstånd, så finns även ett okänt antal asylsökande på skolorna.

Segregerad skola

Asylsökande omfattas inte av skolplikten men har rätt att gå i skolan om de vill.

Först i år har stadsledningskontoret begärt in uppgifter från skolornas rektorer om hur många asylsökande man har tagit emot.

– Vi har insett att det är viktigt att veta det, för att kunna ge rätt stöd till skolorna helt enkelt, säger Rickard Callenmyr, planeringsledare på Stadsledningskontoret i Göteborg.

Ingen kan svara

Enligt Callenmyr kommer det att finnas en sammanställning klar under våren.

När SVT Västnytt begär ut siffror från de elva skolor i Göteborg som ingår i en särskild fokusgrupp, på grund av problem med låga betygsresultat, visar det sig att 162 asylsökande barn började på skolorna under förra året. Med stor sannolikhet började ytterligare ett betydande antal asylsökande även på andra skolor.

Men hur många asylsökande barn totalt som går på samtliga skolor i Göteborg är det ingen som kan svara på idag.

Det här förvånar Nihad Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Om inte huvudmannen, det vill säga kommunen, känner till vilka elever som går i skolan är det anmärkningsvärt. Det handlar ju om vilket stöd man kan erbjuda skolorna och om hur man ska fördela resurser i form av studievägledning, specialpedagoger och så vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet