Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arvid Frykenmo (bilden till höger) är en av de 327 eleverna som gjort film med fokus på skolors brist på resurser. Film riktat till statsminister Stefan Löfven. Foto: SVT

Hundratals elever gjorde film till statsministern: ”Vill ha en förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den pågående filmfestivalen var det världspremiär på Draken i Göteborg under fredagen. Och filmen, ja den är gjord av drygt 300 elever från hela Västra Götaland med ett budskap som riktas till statsminister Stefan Löfven.

Så många som 327 elever från hela Västra Götaland har tillsammans gjort filmen med temat ”Statsministern lyssnar” och fokuset är att ge barn och unga en röst. Vad skulle ungdomarna säga till statsministern om de fick chansen? Jo, de skulle ta upp problem med bristande resurser i skolan.

– Vi har upplevt att vi haft dåligt med läroböcker och okvalificerade lärare under vår skolgång och vi vill gärna framföra det med den här filmen, säger Arvid Frykenmo, en av eleverna som skapat filmen.

Kom med idén

– Vad kan då vara bättre än att rikta den frågan och berättelsen till statsministern, till makten så att säga, säger Oskar Söderlund, som kom med idén till filmprojektet.

Han själv är Netflix-författaren, som står bakom bland annat Snabba cash-serien och har också skrivit manus till Ettor och nollor, och han vill göra det möjligt för ungdomar att skapa film.

– Jag jobbar ju med väldigt stora professionella projekt annars, men det här är ju roligare på ett sätt för det här är bara ren lust, säger Oskar Söderlund.

Starta klippet för att se en sekvens från filmen och höra några elever berätta om den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer