Arkivbild från 2016. Deltagarna kämpar sig igenom en löpdistans på 34 kilometer och 5,7 kilometer simning. Foto: SVT

Hundratals tävlar i Öloppet

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det dags för Öloppet i Södra skärgården. Med start på Styrsö förväntas hundratals tävlande kämpa sig över klippor och simma i havet mellan öarna.

Under lördagen med start klockan 10 går Öloppet av stapeln i Göteborgs södra skärgård. Det är sjätte året som loppet arrangeras och sporten som man tävlar i är swimrun. 

Swimrun går ut på, som det låter, att de tävlande både springer och simmar. I Öloppet varvas 34 kilometers löpning över öarna i södra skärgården med nästan sex kilometers simmning mellan desamma. Man tävlar i lag om två, vilket delvis är en säkerhetsåtgärd.

LÄS MER: Swimrun från Gullholmen till Käringön

– Man ska inte simma i öppet vatten ensam. Sen är det också jätteroligt att tävla i par, säger Jonna Martinsson som är kommunikationsansvarig för Öloppet.

193 lag startade på lördagen i det långa Ö-loppet. I den kortare versionen av loppet, Ö-sprinten på 22 kilometer, startade 178 lag.

Publikbåt följer de tävlande

Under loppet finns flera säkerhets- och följebåtar på plats. Ungefär 100 tävlingsvärdar ställer även upp. Det finns också en publikbåt som följer de tävlande.

LÄS MER: Främlingarnas möte ledde till seger

I början av veckan var 417 lag anmälda till starten för årets Ölopp.  Förra året tävlade 600 lag och mixklassen vanns då av artisten Daniel Adams Ray.

Naturen ett stort plus

Loppet är fysiskt krävande och de som kommer i mål först gör det på ungefär fyra timmar. För den som tycker att fyra mil låter långt, finns även en sprintvariant som är 2,2 mil. En fördel med sporten är naturen, speciellt i södra skärgården.

– Naturupplevelsen är ju verkligen fantastisk där ute, säger Jonna Martinsson.

LÄS MER: Värdseliten på plats i Höga kusten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.