Hundratals ville skänka när Julklappsvagnen var tillbaka

Publicerad

På lördagen var Göteborgs Stadsmissions årliga tradition att samla in julklappar tillbaka efter ett års pandemipaus. Klapparna delas sedan ut till barn i familjer som inte själva har råd att köpa.

– Vi åker runt med Ringlinien och samlar upp julklappar från generösa göteborgare. Det är en riktig folkfest, säger Catarina Dunghed områdeschef Göteborgs Stadsmission.

Göteborg var inte bara generöst med sol och snö under lördagen när Julklappsvagnen, eller vagnarna för det är faktiskt två stycken, rullade runt i staden igen.

– Göteborgarna är väldigt givmilda, det måste jag säga. Vi har fått in otroligt mycket julklappar, säger Lilian Urbancic som är en alla volontärer som hjälpte till med insamlingen.

Traditionen har 100-åriga anor men anordnas sedan 2015 av Göteborgs Stadsmission i samarbete med Ringlinien, som bidrar med de historiska spårvagnarna vars säten var välfyllda med julklappssäckar när SVT klev ombord.

Specialbyggd leksaksaffär

Julklapparna som skänks kommer sedan åka till en särskild butik innan de delas ut.

– Vi har byggt upp en leksaksbutik där vi kommer ställa upp alla julklappar och sedan är det drygt tusen familjer i Göteborg som har fått ansöka om Julhjälpen och då kommer de föräldrarna dit och väljer ut julklappar till sina barn, säger Catarina Dunghed områdeschef Göteborgs Stadsmission.

De som inte hann ta sig till Julklappsvagnen under lördagen men gärna vill bidra med en julklapp kan fortfarande skänka i någon av Stadsmissionens secondhand-butiker runt om i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.