• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

När SVT-reportern identifierar sig som journalist blir kvinnan djupt ångerfull för bluffen: ”Jag skäms jättemycket”. Foto: SVT

Hyr ut samma lägenhet igen och igen

Publicerad

En 30-årig kvinna bjöd hem personer till sin lägenhet för uthyrning men istället för att få ett boende blev de av med tiotusentals kronor var. Och trots att bedragerskan väntar på sin egen rättegång fortsätter hon med sina bluffuthyrningar.

– Jag flyttar ut ur min lägenhet i augusti, säger den 30-åriga kvinna vi kan kalla Karolina.

Vi har ringt henne på chans trots att vi aldrig trodde att hon skulle svara. Hennes telefonnummer hittade vi i en polisutredning med tre drabbade personer som hon lurat efter att de svara på en Blocket-annons.

Det handlar om stora summor, 37.500 kronor var fick de betala för en och samma lägenhet som de sedan inte fick tillgång till.

Vill hyra ut

När vi ringer henne säger vi att vi haft kontakt med henne förra året och att vi nu vill hyra den där lägenheten. Hon är trevlig och hjälpsam på rösten och det är inga problem att hyra ut hennes lägenhet till oss, eftersom hon ändå ska flytta.

TIPSA OSS: Har du blivit lurad? – tipsa oss här

Vi blir lovade att få se lägenheten som ska ligga i Örgryte i Göteborg men varje bestämd träff skjuter hon upp. Till slut säger hon att vi kan skriva kontrakt på Whatsapp, att hon i och för sig då behöver fyra månaders hyra i förskott men att hon så gärna vill hjälpa just oss och det är väldigt många som ringer henne om lägenheten.

Kallad till rätten

Karolina gick inte att nå på flera månader, säger Göteborgs tingsrätt, där den tidigare polisutredningen nu landat via en åklagare som åtalat henne. Och eftersom hon inte gått att få tag på har hennes rättegång skjutits upp på obestämd tid. Under tiden är hon alltså fri att fortsätta kräva förskottsbetalningar och hyra ut lägenheter.

När hon skickar oss adressen visar det sig att det är en gata som ligger en bit ifrån Örgryte i Göteborg, närmare bestämt i Älmhult i Småland.

LÄS MER: Följ vår granskning av Blocketbluffarna här

Men hon kräver oss på personnummer och kvitto på betalning och då väljer vi att ringa upp som SVT-reporter istället. Hon blir ställd men svarar på frågor.

– Det är inte min lägenhet jag hyr ut nu, jag hyr ut den åt en kompis. Och det är väl inget konstigt med att kräva förskottsbetalning? Det gör ju alla, säger Karolina.

Ångrar sig

Hon vill inte säga mer än så om den nuvarande uthyrningen däremot vill hon berätta om sin ånger över det hon gjort tidigare. Hon säger att hon var skyldig någon pengar och därför såg det lite som ett lån. 

– Mitt mål var inte att ta de här pengarna och sticka. Om vi säger att jag har skrivit kontrakt med någon som ska flytta in i augusti, och vi har skrivit kontrakt redan i maj, så har jag tänkt att om jag tar de här pengarna nu så har jag tre månader på mig att betala tillbaka dem, säger Karolina.

Men hur tänkte du att du skulle få ihop de pengarna?

– Jag vet inte hur jag tänkte.., säger Karolina.

– Jag skäms jättemycket, jag har själv suttit vid köksbordet och undrat vad fan jag gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blocketbluffarna

Mer i ämnet