I klippet berättar Hanna Wendelbo om varför hon tycker att man ska ha närodlade blommor i säsong på bordet. Foto: TT/SVT

Västsvenskt blomsterupprop sprider sig – fick nog efter Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

Maten var först, nu står snittblommorna på tur. Nätverket Blomsteruppropet, som startats i Västsverige men som sprider sig över landet, vill få oss att ha närodlade blommor i säsong på bordet. Allt startade den 10 december.

Hanna Wendelbo slog sig ner i soffan med tekoppen och satte på sändningen från Nobelfesten. Kronprinsessan Victoria skred fram i en klänning från 1995. TV-kamerorna gled över mot dukningen och blomsteruppsättningarna. Eftersom Hanna Wendelbo är mönsterdesigner med stort intresse för blommor var hon extra intresserad av dessa, men hon gillade inte vad hon såg.

– Man gjorde stort nummer av att det var granskott till förrätt och det var recyclade klänningar och allt var i harmoni och någon slags diskussion om hållbarhet. Medan alla blomsteruppsättningar kom från San Remo och dessa var uppblandade med blad i polyester och sen var allt nertryckt i oasis, säger hon.

Vill skapa buketter oavsett årstid

Det var så fröet till ”Blomsteruppropet” såddes. Hanna Wendelbo skrev ett blogginlägg om sina tankar som snabbt fick spridning. Många odlare och trädgårdsmästare hörde av sig och ett nätverk startades. En av de som ville vara med var Emily Bratt på Tjörn. Hennes trädgård är fylld av olika växter och att försöka skapa buketter av vad som finns oavsett årstid har blivit hennes nya utmaning.

– Om man hanterar allt på rätt sätt kan även dött material som kvistar, bark och torkade fröställningar vara fantastiskt vackert, säger Emily Bratt och fortsätter att prata om lokalodlade växter.

– Nu står blomstren på tur så jag skulle säga att det är högaktuellt. Däremot så är det väldigt nytt för många eftersom det är många som inte reflekterat över detta tidigare. Men det är definitvt på gång.

Hoppas på diskussion om ursprungsmärkning

Nätverket som nu kallar sig ”Blomsteruppropet” vill att svenskodlade blommor i säsong ska vara både butikers och privatpersoners första val istället för besprutade blommor som transporterats långa sträckor.

– I branschen är det accepterat att inte tänka på hållbarhet överhuvudtaget. Jag hoppas att fler ska börja odla själva. Och sen så hoppas jag innerligt att det kommer upp en diskussion om ursprungsmärkning runt blomster i butikerna så att man kan göra valet, säger Hanna Wendelbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.