Foto: TT

I dag faller bluffläkarens dom

Publicerad

Den så kallade ”medicinmannen” dömdes till sex år och elva månaders fängelse för att ha lurat ett stort antal äldre kvinnor att köpa dyra falska mediciner. Domen överklagades och i dag kommer hovrättens dom.

Det var i mars i år som en man i 45-årsåldern, i medier ofta kallad ”medicinmannen”, dömdes till fängelse för över 70 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Enligt tingsrätten hade mannen kommit över stora summor pengar genom telefonbedrägerier från utlandet.

Lurade äldre

Genom att utge sig för att vara en kunnig läkare med insyn i patientjournaler lurade han människor att sätta in pengar till honom för specialvård och medicin. Offren, de allra flesta äldre kvinnor, valdes ut genom sökningar på internet och vissa av offren förlorade uppåt 100 000 kronor på bluffen.

29 fall av grovt bedrägeri

Bedrägerierna misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan mannen greps i London 2017 varefter han lämnades ut till Sverige. Efter en lång process dömdes han vid Göteborgs tingsrätt till sex år och elva månaders fängelse samt skadestånd på över två miljoner kronor. Totalt rör det sig om 29 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri.

Mannen har nekat till brott och både försvar och åklagare har överklagat tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.