– Vi får möta nästan 75 procent som konfirmander. I klippet berättar kyrkoherden AnnaLena Nordlund om varför hon tror kyrkan är stark på landsbygden. Foto: Martin Grill/Bosse Carlqvist/SVT

Svenska kyrkans starka ställning i Grästorp: Fyra av fem invånare är medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

När församlingar i storstäderna för en tynande tillvaro lockar kyrkorna på den västsvenska landsbygden nya generationer. I Grästorp är närmare 80 procent av invånarna med i Svenska kyrkan.

– Det är ju rätt naturligt att kyrkan märks mer på en liten ort än i en stor stad, säger AnnaLena Nordlund som är kyrkoherde i Grästorp.

I Grästorp ligger kyrkan mitt i centrum – både fysiskt och i människors tankar. När nya områden och tätorter planeras kring storstäder så är det inte längre kring en central kyrkobyggnad. Det medverkar till att kyrkan faller bort ur människors vardag, menar kyrkoherden i Grästorp.

AnnaLena Nordlund, kyrkoherde Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Har man tio kyrkor, som vi har, så tar kyrkan plats, säger AnnaLena Nordlund som konstaterar att kyrkorna här ligger synliga i ortens eller byarnas mitt.

”Städer kan lära av landsbygden”

I storstäder ser det annorlunda ut. Till exempel i Göteborgs stad där andelen medlemmar i Svenska kyrkan är nere på drygt 40 procent. Då ingår de två församlingarna med minst andel medlemmar i landet – Bergsjön med 11,3 procent och Angered med 15,9 procent.

Biskop Åke Bonnier i Skara Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag tror på information, att vi berättar vad vi gör för kyrkoavgiften. En del säger ”jag har ingen glädje av detta” men tänker inte på att folk i ens närhet kanske har en enorm glädje och får en fördjupad mening i tillvaron, säger biskopen i Skara Åke Bonnier, som också tror att församlingar i större städer kan ha en del att lära av landsbygdens församlingar

Församlingarna över 85 procent medlemmar

Stora församlingar i storstädernas ytterområden har lägst andel medlemmar i Svenska kyrkan. Spånga-Kista församling är trea från slutet med 17,8 procent. Älekulla i Mark och Mangskog i Arvika toppar tabellen med över 85 procent medlemmar. Det är små församlingar på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.