Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och se bilarna och hör om varför konstnären Josefine Östberg Olsson lockades så av att se biltävlingen demolition derby, i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

I utställningen Burnout tar bilar plats i Göteborgs konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Krockade, buckliga bilar med sprayfärg och punkterade däck. Det är det första besökare möts av i Göteborgs konsthall, där utställningen Burnout nu tar plats. För initiativtagaren och konstnären Josefine Östberg Olsson är det epa-kulturen och biltävlingar som varit vägen fram till den konst hon skapar idag.

– Bilkulturen är ju mitt sätt att prata genom färg och form, säger hon.

”Jag fick gåshud” – se hur konstnären Josefine Östberg Olsson inspirerats av bilkockstävlingar när hon skapat sitt verk. Starta klippet ovan.

Idén med utställningen är att lyfta både existentiella och politiska frågeställningar genom bilen, och här ryms både kritik och hyllningar av fordonet. Totalt nio konstnärer ställler ut verk med bilen som en gemensam utgångspunkt.

– Bilen är ju ett mångfacetterat objekt som betyder väldigt mycket för folksjälen, säger Liv Stoltz, utställningsintendent. Vi vill verkligen visa bilen varierat.

Flera verk har en kritisk blick, och ta upp frågor som miljö, global konsumtion och olyckor. Men här finns också verk som till exempel lyfter bilens och fordonsindustrins betydelse för samhällen.

Samarbete med motorklubb

En av initiativtagarna är konstnären Josefine Östberg Olsson som också medverkar med verket Demolition Derby. Det är inspirerat av dom tävlingar där man krockar bilar tills bara en fungerande bil återstår. I arbetet med verket har hon samarbetat med konstnärerna Johan Zetterquist, Mattias Nordström, Linda Tedsdotter och Zara Zetterquist – men också med en motorklubb och med gymnasieelever på fordonsprogrammet.

Utställningen pågår till den 8 januari 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer