Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Privat

Butikschefen Susanne i Åmål hyllas för sitt agerande – när nazister kom till affären

Publicerad

Butikschefen Susanne Enell i Åmål fick höra att hon inte kunde göra något när nazistiska organisationen NMR delade ut flygblad utanför hennes butik. Men hon markerade starkt i sociala medier, något som har fått stor uppmärksamhet.

Under lördagsförmiddagen fick Susanne Enell, butiksansvarig för Ica-butiken i Åmål ett samtal från en av sina anställda. Nazistiska organisationen NMR stod utanför butiken och delade ut flygblad, något som flera kunder tyckte var obehagligt.

– Det var ett gäng på 8-9 killar som stod utanför med sin flagga och delade ut flygblad. Kunderna tyckte det var obehagligt och många vågade inte säga att de inte ville ha flygbladen, berättar Susanne Enell.

Butikschefen ringde då polisen och fick reda på att något tillstånd inte krävs för att stå på allmän plats, och att det inte fanns någonting som butiken kunde göra.

Pride-flagga i topp

Men Susanne tänkte inte ge upp. Istället gick hon ut på Facebook och skrev på butikens sida, som också P4 Väst rapporterat:

”Ica Supermarket Åmål tar kraftigt avstånd från aktiviteten utanför butiken idag. Vi har varit i kontakt med polisen och de har tyvärr rätten på sin sida. Men överst vajar den finaste flaggan av alla. Kom ihåg alla människors lika värde och störst av allt är kärleken”

Längst upp på Ica i Åmåls tak vajar nämligen Pride-flaggan, och har gjort så sedan Europride 2018.

– Den symboliserar vad vi här på Ica i Åmål står för: inkludering och alla människors lika värde.

Känner oro

På Facebook hyllas butiken och butikschefen för sitt agerande, och inlägget har i skrivande stund flera hundra likes, delningar och kommentarer.

– Vi har aldrig fått så mycket besök och positiva kommentarer på vår Facebook-sida tidigare, säger Susanne Enell.

NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation och enligt Säpo Sveriges farligaste nazistgrupp. Även om detta oroade Susanne Enell när hon markerade mot manifestationen, var det inte något som stoppade henne.

– Klart man känner en oro, de är ju kända för att vara våldsamma. Men jag tänker inte låta mig tystas, säger hon.

Polisen bekräftar att NMR inte nödvändigtvis behöver söka tillstånd för att dela ut flygblad utanför en butik.

– Det är tillåtet för alla att använda sig av en offentlig plats för att sprida politiska budskap. Men det beror också på hur många de är, hur platsen ser ut och hur de disponerar den, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åmål

Mer i ämnet