Efter ett coronautbrott på thoraxavdelningen på Sahlgrenska miste flera personer livet. Foto: TT

Stroke kallades ”kulturell svimning” – nu faller domen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen faller domen i det omskrivna fallet med en ambulanssjuksköterska som misstänkte att en patient bara spelade medvetslös. Men det var ingen teaterföreställning. Mannen hade fått en hjärnblödning och avled senare.

Patienten var en man i dryga trettioårsåldern, av sudanskt ursprung och själv läkare. Han segnade ner i sitt hem i Angered dagen efter att han skadat sig i en fotbollsmatch i november 2017.

SOS larmades, men ambulanspersonalen som kom till adressen tyckte att mannen tillstånd var svårbedömt. Han var då vaken och talbar, men klagade över huvudvärk. Patienten var alltså vid medvetande och kunde med visst stöd själv ta sig till ambulansen.

Kulturell svimning

I en journal skrev ambulanssjuksköterskan att mannen spelat medvetslös och att det handlade om ”kulturell svimning”.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat både sjuksköterskan och akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Senare valde Diskrimineringsombudsmannen, DO, att stämma Västra Götalandsregionen för diskriminering. DO fäste stor vikt vid ambulanssjuksköterskans journalanteckning om ”kulturell svimning”.

Men enligt regionen gjordes anteckningen först efter det att patienten kommit till akuten. Därför, menar man, kan den inte ha påverkat handläggningen där. Regionen anser också att den bedömning av patientens tillstånd som gjordes initialt var korrekt.

Ingen mörkning

Utomstående sakkunniga som tillfrågats anser inte att några av patientens symptom mörkades eller nonchalerades av ambulanspersonalen, eller att patienten prioriterades för lågt. Patienten fick den näst lägsta prioriteringsgraden (gul) vid färden till Östra Sjukhuset.

På Östra sjukhuset fick patienten vänta en och en halv timme på läkarundersökning, vilket gjorde att upptäckten av hjärnblödningen försenades. Han vårdades sedan under lång tid för allvarliga neurologiska skador och avled till sist efter att ha drabbats av lunginflammation.

Regionens jurist har tidigare sagt att man i efterhand kunnat förstå att mannen hade behövt en akut operation när han kom in – men att felbedömningen inte berodde på diskriminering.

På onsdagen klockan elva kommer Göteborgs tingsrätts dom i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.