Illegala spelautomater byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Trots en dom i Högsta domstolen och trots att Lotteriinspektionen anser deras spelautomater är olagliga så fortsätter Adonbolagen från Göteborg att sätta ut sina maskiner. Och det är en kamp där butiksägare hotas med polisanmälningar om de inte drar ut kontakten till dessa tillståndslösa spelautomater.

Efter flera års kamp i olika domstolar slog till sist Högsta domstolen fast att Adonbolagens spelautomater som stod ute i hundratals butiker och pizzerior i Sverige var olagliga. Domen klargjorde att spelautomaterna som var kopplade till en server i utlandet, men där vinsten betalades ut i kontanter i butikslokaler i Sverige var olagliga. Något som Lotteriinspektionen, den statliga tillsyns- och tillståndsmyndigheten hävdat i åratal. Nu var det klargjort!

Adonbolaget, ett av sveriges största utställare av spelautomater, tog konsekvenserna av domen och började samla in de hundratals maskiner som de hade utställda över hela Sverige. Men samtidigt som de gjorde detta ställde de ut nya, andra maskiner. Spelautomater som även var surfdatorer.

– Om nu Högsta domstolen säger att det vi gjorde inte är tillåtet då måste vi gå vidare och då väljer vi att göra det i den här formen, säger Tomas Blom, tf VD Adonbolagen.

Lotteriinspektionen anser dock att även dessa spelautomater är olagliga.

– Ja, det är det redan när du tillgängliggör detta för allmänheten och inte enbart när du betalar ut vinsten. När du ställer ut en terminal eller spelautomat där du gör ett lotteri tillgängligt för allmänheten så bryter du mot Lotterilagen om du saknar tillstånd för det, säger Marcus Aronsson, kontrollantsamordnare på Lotteriinspektionen.

Vad är tillgänglighet?

Argumentet tillgänglighet, anser Adonbolaget vara ihåligt. De hävdar att om man använder sig av det resonemanget så skulle bl a de vanliga internetterminalerna Sideway express, som står på centralen i Göteborg, också vara olagliga. Dessa gör också spel tillgängligt för allmänheten då man kan surfa in på vilken spelsida som helst, även Adonbolagens.

– Jag ser ingen skillnad på dessa och våra maskiner, säger Tomas Blom, tf VD Adonbolagen.

Men några skillnader finns. På centralens surfdatorer måste man bland annat ha spelkonto och användarnamn för att spela. Det är rätt krångligt och inga kontanter betalas ut på plats. På Adonbolagens automater är det enklare. Även om Tomas Blom säger annorlunda så ligger spelet oftast uppe när du kommer in i butiken. Du behöver sällan skriva in någon webbadress. Du spelar dessutom med kontanter och får ut vinsten i kontanter på plats.

Butiksägare i kläm

Lotteriinspektionen anser att det är hela konceptet, som Adonbolagen använder sig av, som är olagligt. Att man bedriver ett lotteri på platsen som kräver tillstånd och det saknar man.

Lotteriinspektionen gjorde under 2012 ungefär 1 900 inspektioner och av dessa resulterade cirka 150 i polisanmälningar mot butiksägare som hade tillståndslösa spelautomater. Men innan de polisanmäls har de alla fått en varning. En av de butiker som fått en varning i år är Krokens kiosk & gatukök i Olskroken i Göteborg.

– Är det olagligt stänger vi av dom direkt, säger Mortezza Hosseni, som arbetar i butiken.

Lars Wiklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.