Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Furén-Thulin, chef socialtjänsten på Sveriges kommuner och regioner. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Ilskan efter hot och desinformation om socialtjänsten: ”Sluta upp med det här”

Uppdaterad
Publicerad

Efter desinformationskampanjen och hoten mot socialtjänsten i Göteborg beslutade kommunen att polisanmäla händelserna. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, finns liknande problem över hela landet.

– Det här är ett hot mot demorkratin – det är det viktigast budskapet, säger Åsa Furén-Thulin, chef socialtjänsten på SKR.

Under det senaste året har kommuner runt om i landet larmat om hot och desinformationskampanjer om socialtjänstens verksamhet. Bland annat handlar det om att verksamheten ”tar folks barn”

– Det är både i stora och små kommuner som socialarbetare och chefer upplever att man får frågor från rädda och oroliga föräldrar, säger Åsa Furén-Thulin.

Nyligen spreds ett klipp på sociala medier där vapeninköp i Göteborg och ett attentat nämndes. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, syns den här utvecklingen i hela landet.

– Att jobba nära samhällsmedborgarena, det är det viktigaste vi kan göra.

Hör Åsa Furén-Thulin om vad SKR:s viktigast uppgift är för att få bukt med desinformationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.