Göte Johansson skapade Grannsamverkan i Dals-Långed Foto: SVT

Inbrottsvåg enade grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Inbrottstatistiken i Dalsland sköt i höjden – då tog lokalbefolkningen själva initiativet.

– Det finns tillfällen då vi inte har en enda polisbil i landskapet, säger Göte Johansson.

När tjuven är framme är polisen långt borta. Det är verkligheten för invånarna i Dals-Långed i Bengtsfors kommun. Och tjuven har varit framme ovanligt mycket det senaste.

– Vi har en inbrottsvåg i stort sett varje sommar. Men nu är det hela tiden någonting som händer, säger Göte Johansson, som bor på orten.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mellan den 1 december 2016 och den 18 januari i år anmäldes 24 inbrott i bostäder och fritidshus i Dalsland. Under samma period året innan begicks bara fyra stycken.

När polisens roll i det hela kommer på tal är en sak tydlig. Man är mycket nöjd med de poliser som jobbar i området och de insatser som görs, men de borde vara fler.

– Polisen kommer säkert i mån om möjlighet, men utryckning från Mellerud till Dals Långed handlar om en timme. Och då pratar jag om i bästa fall, det finns tillfällen då vi inte har en enda polisbil i landskapet, säger Göte Johansson.

Prejades av tjuvar

Han fick själv rycka in vid ett pågående inbrott i Dalskog. Tillsammans med ytterligare personer ställde de bilar för att blockera vägen för inbrottstjuvarna. Men de prejade sig förbi bilarna. Däremot kunde polisen gripa inbrottstjuvarna senare samma natt.

I dag sitter två personer häktade och ytterligare tre är misstänkta för brott.

Men några direkta ingripanden handlar det inte om nu, istället vill Göte Johansson ena lokalbefolkningen väster om Dals-Långed i Grannsamverkan. Totalt rör det sig om en bit över hundra hushåll som bildar två samverkansgrupper som ska göra området mindre attraktivt för tjuvar.

”Kan aldrig ersättas”

Mikael Johansson är en av dem som tog sig till Kyrkans hus i Dals-Långed en onsdagskväll i början av mars för att delta i uppstarten. För fem år sedan, innan han flyttade hit, drabbades han av inbrott.

– Pengar, smycken och materiella ting, allt sådant kan ersättas. Personligen blev jag av med kameran och bilder. De kan aldrig ersättas med annat än det du har i din hjärna, säger han.

Den vinst han ser med Grannsamverkan handlar mycket om att få en bättre kontroll över vilka som rör sig i ens bostadsområde och vetskapen av att grannarna är vaksamma om han skulle vara bortrest.

Ellinor Liljeqvist har också tagit sig till mötet.

– Kan vi hindra en viss brottslighet så är det ju bra. Dessutom är det trevligt att grannar träffar varandra lite mer, säger hon.

Vill ha med fler

Efter mötet är Göte Johansson nöjd. Förhoppningsvis ska de här två nystartade grupperna följas av fler. Sedan det blev känt att tagit initiativet att flera personer hört av sig till honom för att få veta mer om hur de ska gå till väga.

Dessutom är han övertygad om att fler aktiva grupper utspridda på en större geografisk yta behövs för att på allvar kunna förebygga brott.

– Det måste till fler områden och det måste till informationsutbyte mellan dem. Och det har faktiskt börjat så smått redan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet