Förbundet stängde av flera spelare på livstid – bland annat Dick Almén (t.h) som förlorade VM-finalen i singel 2016. Foto: Privat Jan Simonsson

Infekterat VM pågår i Strömstad

Publicerad

Ett historiskt världsmästerskap invigdes på torsdagen i Strömstad. Inför fulla läktare öppnades VM i Short Mat Bowls, som för första gången någonsin arrangeras på skandinavisk mark.

Bowls härstammar från de brittiska öarna och har anor från 1200-talet. Sporten är ett precisionsspel som påminner om boule.

Till VM i Strömstad finns 11 nationer representerade, bland annat långväga landslag från Kanada och Indien.

”Avstängda på livstid”

Sverige har en trupp på 20 deltagare, men svenskar ur den absoluta världseliten är inte uttagna.

Det hela handlar om ett bråk mellan Strömstadklubben Överby IF Bowls, som arrangerar VM, och Svenska Bowlsförbundet.

Bråket uppstod på grund av oenighet kring arrangemanget av VM, och efter flera turer uteslöts Överby ur förbundet . Dessutom stängde förbundet av flera spelare på livstid – bland annat Dick Almén som förlorade VM-finalen i singel 2016.

Tre svenska medaljer senast

Vid VM 2016 i engelska Leigh blev det tre svenska medaljer. I Strömstad står hoppet till Joel Häger och hans 15-årige son Jonas från Dalslandsklubben Ödeborg IF. De tävlar i dubbel, som är en av fyra discipliner vid VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.