Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Infektionsläkaren om coronaläget: ”Vi är förberedda” Foto: SVT

Infektionsläkaren om coronaläget: ”Vi är förberedda”

Uppdaterad
Publicerad
Sex personer i länet har dött av coronaviruset, och fler bekräftas smittade varje dag. Infektionsläkaren Magnus Gisslén menar dock att situationen är under kontroll på Östra sjukhuset.
– Det är klart att många jobbar väldigt hårt, men vi är inte stressade, säger han.

Jämför man med Stockholm är det betydligt färre som är inlagda på regionens sjukhus och som får intensivvård här i Västra Götaland.

– Det kommer fler och fler som är smittade, men det är en jämn ökningstakt, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

Kan liknas vid spanska sjukan

Magnus Gisslén träffar coronasmittade patienter dagligen, och jobbar nära både allvarliga och lindriga fall. Han berättar att vården befinner sig i en situation som endast kan liknas vid den under spanska sjukan för ett drygt sekel sedan.

– Det här är ju en väldigt speciell situation, och det är en pandemi som är förskräcklig, men det skapar inte så mycket stress för personalen på infektionskliniken eftersom vi är tränade i att kunna hantera sådana situationer.

Inte så pressat som i Stockholm

Han berättar vidare att många redan jobbar övertid på sjukhuset, och säkerligen kommer att få jobba ännu mer inom en snart framtid.

– Vi väntar oss att få se en kraftigare ökning, men den har vi ju inte sett än.

Så fortsätter han:

– Den största påfrestningen är ju på intensivvården. Det är där de svårast sjuka vårdas och där har vi fler patienter som läggs in varje dag. Det gör ju att det blir pressat, men vi har inte en så pressad situation som i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet