Liberalerna i Göteborg föreslår trygghetsvakter för att skapa trygghet i väntan på att fler poliser utbildas. Foto: SVT/TT

Liberalerna föreslår trygghetsvakter i Göteborg

Publicerad

– Vi kan inte bara vänta och titta på medan otryggheten ökar, säger Helene Odenjung, gruppledare för Liberalerna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Nu vill de införa trygghetsvakter i Göteborg i väntan på fler patrullerande poliser.

Liberalerna föreslår i en motion till kommunfullmäktige i Göteborg att införa trygghetsvakter i de stadsdelarna och på de tider då otryggheten är störst.

– Det tar tid att utbilda fler poliser och vi kan inte vänta på det. Vi måste skapa lugn och trygghet på de platserna där människor rör sig, säger Helene Odenjung (L).

Landskrona förebild

Hon tycker att det i första hand är nödvändigt att ha trygghetsvakter vid trafikpunkter, i bostadsområden och på lokala torg där människor upplever att det är stökigt.  

– Vi vill prova samma modell som i Landskrona där brottslighet har minskat betydligt och tryggheten har ökat i de områden där trygghetsvakterna finns. Förhoppningsvis kommer det att blir så i Göteborg, säger Helene Odenjung.

Minst 300 trygghetsvakter

För närvarande är det inte möjligt att säga hur mycket det kommer att kosta att anställa trygghetsvakter i Göteborg eftersom man inte vet behovet, enligt Helene Odenjung.

– Göteborgspolisen borde ha runt 300 fler poliser. Vi skulle kunna börja med så många vakter medan de utbildas. Vi ser framför oss att polisen arbetsleder trygghetsvakterna, säger hon.

Finns det risk med att låta privata vakter sköta en del av polisen uppgift?

– Trygghetsvakter ersätter på inget sätt polisen. Deras närvaro har en betydande förebyggande effekt att upprätthålla trygghet, svarar Helene Odenjung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer