Foto: TT

Förlossningen flyttar från Mölndal till Östra

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen på Mölndals sjukhus har tagit emot sin allra sista patient. Den 1 maj flyttar förlossning till Östra sjukhuset där all medicinsk kompetens inom förlossningsvård nu ska samlas.

– Om komplikationer skulle uppstå och vi behöver behandla och vårda ett nyfött barn så är neonatalvården nära på Östra sjukhuset. Det skapar större trygghet för det nyfödda barnet, för föräldrarna och för våra medarbetare, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för Obstetrik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Corinne Pedroletti, verksamhetschefen för obstetrik på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Västra götalandsregionen

Tanken var att flytten av förlossningen på Mölndals sjukhus skulle ske först 2018, men för att förbättra patientsäkerheten för både förlossningsvården och barnsjukvården har man valt att tidigarelägga flytten till 1 maj i år. Det innebär att sista patienten tas emot på Valborsgmässoafton klockan 14. Efter det hänvisas de födande till Östra.

Även det faktum att det behövdes göra förbättringar i brandskyddet och att vissa lokaler behövde renoveras har tidigarelagt flytten till Östra.

Ny avdelning

I och med flytten kommer det att finnas tre förlossningsavdelningar på Östra och all förlossningskompetens kommer att hamna på ett och samma ställe. Flytten kommer inte att innebära några besparingar utan det kommer att finnas lika många platser som tidigare.

LÄS MER: Östra Sjukhuset blir kvinnosjukhus

Verksamhetschefen hoppas också att det kommer att påverka arbetsmiljön positivt.

– Flytten innebär att det blir enklare att samverka mellan förlossnings-, BB- och neonatalavdelningarna och möjligheten att lättare kunna avlasta varandra vid arbetstoppar väntas bli större. Vi kommer heller inte behöva transportera sjuka barn mellan Mölndal och Östra, säger verksamhetschefen Corinne Pedroletti.

Få enkelrum

I nuläget kommer förlossningen inte kunna erbjuda enkelrum till familjer, men om ett år hoppas man på att det ska vara möjligt.

– Första året kommer vi att vara lite trångbodda på förlossningen, men redan om ett år kommer vi att få ytterligare 16 nya enkelrum, säger verksamhetschefen Corinne Pedroletti. Att vi nu lägger all förlossningsverksamhet på Östra kommer inte ge en känsla av att det är stort, utan det blir tre olika avdelningar på olika våningsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.