Polismannen har skrivit inlägg på sociala medier. Foto: TT

Polisman skrev olämpliga inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Göteborg har skrivit flera uppmärksammade inlägg på sin facebook – bland annat att han vill få ”stopp på allt skräp som kommer in över våra gränser”. Nu tar polischefen honom i försvar.

En polis i Göteborg har på sin privata facebooksida använt ord som ”skäggbarn” och skrivit om ”skräp som dagligen kommer över våra gränser utan någon som helst kontroll”. Nyheter24 skriver att samma polisman i ett annat inlägg skriver att den som åker svarttaxi ”ibland faktiskt får skylla sig själv”, och syftar på risken att utsättas för våldtäkt eller misshandel.

Läs mer: Polischef kritiserar kollega

Men enligt Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, är inläggen fullt tillåtna, så länge inga lagar bryts.

– Det finns riktlinjer om hur vi uttrycker oss när vi uttalar oss för polisen, men när man uttrycker sig privat har vi inte det. Det är helt ok att delta i det politiska arbetet som vilken annan medborgare som helst och att delta i opinionsbildandet, säger Erik Nord.

”Sladdar i osäker zon”

Erik Nord tycker själv att inläggen är olämpliga, och har tagit kontakt med polismannen för att ”försöka resonera”.

– Man börjar sladda omkring i en osäker zon där man ganska snabbt kan trilla in i sånt som skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. Man är inte där ännu, det är min bedömning.

Att en polis ändå har de här åsikterna – hur tror du att det kan påverka förtroendet när han är ute på fältet och jobbar?

– Det kan säkert påverka det negativt, och det är möjligt att han kan bli igenkänd och det kan ställa till bekymmer för honom där och då.

Ingen ny policy

Enligt Erik Nord diskuteras inte några nya riktlinjer för hur poliser yttrar sig när de inte är i tjänst – istället finns en tydlig gräns mellan yrkesrollen och det privata, och såväl politiska uppdrag som andra sätt att bidra till opinionsbildning går bra.

– Det stänker litegrann på oss som polisorganisation när våra anställda uttalar sig lite vårdslöst och i gränslandet, säger Erik Nord pch fortsätter:

– Man får inte ge uttryck för sina privata uppfattningar i sin myndighetsutövning. Men vi som arbetsgivare har inte riktigt möjlighet att gå in och säga vad våra anställda ska tycka och inte tycka.

SVT Nyheter Väst har sökt polismannen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer