Foto: Eddie Löthman/Västtrafik

Då slutar spårvagnarna köra över bron

Uppdaterad
Publicerad

Man kan förvänta sig stora förändringar i kollektivtrafiken i sommar när Västtrafik drar igång sommarens underhållsarbeten i Göteborg. – I år är antalet arbeten fler än vanligt, säger Jens Holmberg på Västtrafik.

Sommar betyder inte bara sol och ledighet, för kollektivtrafiken betyder det också högsäsong för trafikomläggningar. Och i sommar är det ännu fler förändringar än vanligt för kollektivtrafiken i, samt till och från Göteborg.

– I och med att arbetspendlingen går ner så har vi ju mindre resenärer på sommaren och under andra ledigheter, därför brukar vi passa på att göra större arbeten då, för att störa så lite som möjligt, säger Jens Holmberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Inga spårvagnar på Götaälvbron

Det största av sommarens arbeten som Västtrafik själva tror kommer att påverka resenärerna mest är att Göta Älvbron stängs av för spårvagnstrafik mellan den 19 juni och 21 augusti.

Under den perioden ska spåren repareras och spårvagn 5, 6 och 10 kommer att ersättas av bussar som tar resenärerna över älven. Spårvagnslinjerna kommer istället att köra andra vägar under sommaren. Dessutom ska spåren vid Östra Hamngatan flyttas.

En annan stor förändring för resenärer som reser in till Göteborg är att delar av Nils Ericsonterminalen kommer att monteras ner eftersom marken ska användas till olika projekt i centralenområdet. 

– Den del av terminalen som idag är utomhus kommer att tas bort och då försvinner mycket kapacitet, flera busslinjer kommer därför inte längre att gå till själva terminalen utan stanna vid andra hållplatser i närområdet, säger Jens Holmberg.

För linje 59, 91, Lerumsnabben, Gråbosnabben och Ösnabben innebär förändringen att linjerna får nya hållplatslägen i terminalen. Linje 24, 58, 173 och 519 flyttas till hållplatser utanför terminalområdet.

Vasabron rivs och ersätts

Sedan 1907 har Vasabron över Vallgraven fungerat bra men nu har den fått sprickor och ska ersättas med en ny, likadan bro.  Trafiken som idag kör över Vasabron kommer att ledas om över Viktoriabron. Det berör  busslinjer 16, 19, 25 och 156, som får nya sträckningar. Vasabron börjar rivas i juni och den nya bron invigs i april 2018.

PÅ Västtrafik uppmanar man resenärerna att vara ute i god tid samt hålla sig uppdaterad via webb och reseplanerare för att resan ska gå så smidigt som möjligt.

–Det är ganska många stora arbeten i sommar så jag skulle nog säga att det är fler än vanligt, säger Jens Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer