Foto: TT

Ingen debatt med Lars Vilks i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags meddelade Folkets hus att man inte kan husera den planerade debatten med Lars Vilks. Och nu är det klart att det inte blir någon debatt i Göteborg.  

Först skulle mötet hållas i Folkets hus på torsdagen, sedan fick det flyttas till fredagen. Och i onsdags meddelade Folkets hus att arrangemanget inte var möjligt att genomföra.

Sedan dess har Piratpartiets ungdomsförbund letat efter en ny lokal vara i, men idag meddelar Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat att det inte blir någon yttrandefrihetsdebatt med Vilks i anslutning till mediedagarna.

Det finns helt enkelt ingen som vill ta emot arrangemanget.  

– De har alltid lediga lokaler när vi ringer. Men sen berättar vi vad det handlar om och då ändrar de sig. Folk verkar väldigt rädda, säger Gustav Nipe.

Sedan terrordåden i Köpenhamn, där bland annat den lokal där Lars Vilks skulle delta i en debatt blev attackerad, har hotbilden mot den kontroversielle konstnären stärkts ytterligare.

Igår kväll passerades den deadline som polisen satt upp för att kunna planera säkerhetsarbetet.

Gustav Nipe är besviken över att samtalet inte blir av, men säger till Västnytt att debatten ska genomföras.

– Vi har frågat många lokalägare, men alla har sagt nej. Så det kanske blir i en annan stad, rädslan verkat ha gripit tag i Göteborg. Det viktiga är att mötet blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.