Foto: SVT/TT

Mariestad tvingas ställa in luciatåget

Publicerad

Endast två tjejer sökte till att vara med i årets luciatåg i Mariestad. Trots att luciakommittén försökt locka fler kandidater så har inte fler velat ställa upp. Nu blir kommunen alltså utan lucia för första gången sedan 1942.

Antalet sökande luciakandidater har minskat i Mariestad under de senaste tio åren, vilket Mariestads-Tidningen berättade först. Rolf Stridberg som sitter i luciakomittén kan inte svara på vad det beror på.

– Om jag visste det. Vi har tagit till oss av alla önskemål som kommit men det fungerar inte, säger han.

Tidigare har årets lucia utsetts via röstning vilket liknades med en skönhetstävling. Efter kritik bestämde sig kommittén för att använda sig av lottning istället.

Dags att söka nya banor

I nuläget har det inte varit möjligt för killar att kandidera.

– Det kanske är dags att tänka i nya banor och även låta killar göra det nästa år, säger Rolf Stridberg.

LÄS MER: ”Lucia skulle tjäna på förändring”

Det är Lions och Röda korset som arrangerar luciafirandet. Pengarna som samlas in går till olika former av hjälpverksamhet. Totalt gör luciatåget 55 besök under perioden. De besöker bland annat alla äldreboenden i Mariestads kommun.

– Det är tråkigt när det blir så här. På något sätt måste man höja statusen i det hela. Men hur? Det kanske behövs nya idéer för att hitta rätt igen. Firandet är ju väldigt traditionsbundet.

Ringer in med idéer

Under morgonen har Rolf Stridberg tagit emot 15 samtal från personer med olika idéer om hur man kan locka fler kandidater.

– Nu får vi försöka samla ihop idéerna. Många av dem har vi redan genomfört, som röstningen och att det skulle vara som en skönhetstävling. Där har vi ju misslyckats om vi inte lyckats få fram att det är sången som är det viktiga.

LÄS MER: Sara, 100, gjorde luciadebut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.