Ingen misstänkt efter explosionen i Linnéstaden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ännu ingen misstänkt för sprängladdningen som detonerade på fredagen utanför Syndikalisternas lokaler i centrala Göteborg.
– Vi har heller ingen teori om varför det hänt, säger Therese Ottosson, på polisens avdelning för grova brott.

Det var runt klockan 22.15 på fredagen som polisen fick telefonsamtal om att en rejäl smäll hörts i Linnéstaden, närmare bestämt på Övre Husargatan, vilket SVT rapporterade om.

Polisen kunde konstatera att en sprängladdning detonerat på en cykel som stod vid en husfasad där flera vänsterorganisationer har sina lokaler.

Säpo kopplades in

Ingen person skadades men explosionen orsakade förstörelse. Cykeln demolerades, fönsterrutor krossades och det blev även skador inne i lokalen, enligt polisen.

Nationella bombgruppen var på platsen för att analysera vad som detonerat. Även Säkerhetspolisen (Säpo) kontaktades på begäran av Göteborgspolisen.

Kallade dådet attentat

Syndikalistiskt forum som främst drabbades, kommenterade händelsen på sin Facebooksida natten mot lördagen och kallade den då för ett attentat:

”Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt.”

Polisen har ingen teori

Huruvida Säpo fortfarande är inkopplade är oklart men händelsen utreds i alla fall lokalt och har rubriken allmänfarlig ödeläggelse. På måndagen var fortfarande ingen gripen eller misstänkt för dådet.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet och vi har heller ingen teori om varför det hänt, säger Therese Ottosson, gruppchef på polisens avdelning för grova brott i Storgöteborg.

”Vi utesluter ingenting”

Att explosionen inträffade utanför Syndikalistiskt forums lokaler är inget som polisen kommenterar på ett ingående sätt, men man utesluter inte att dådet kan vara politiskt.

– Vi utesluter ingenting. Utredningen får visa vart detta leder.

Det är oklart om det finns kameraövervakning i området som kunnat fånga misstänkta på bild. Polisen är i alla fall intresserade av alla sorters iakttagelser, inte minst från folk som rört sig på platsen.

– Alla uppgifter i området under tidsperioden är av intresse, säger Therese Ottosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet