Regn och åska drog in över Västsverige under tisdagen

Inget kaos efter åskoväder

Uppdaterad
Publicerad

De befarade problemen uteblev. Få har behövt hjälp efter att åskan och regnet dragit in över Västra Götaland.

Under sen eftermiddag påverkades dock flygtrafiken till och från Landvetter av ovädret.

– Det har varit några mindre förseningar och på en flight valde piloten, på grund av åskan vid Landvetter, att landa i Malmö, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.

– Men sedan lyfte planet igen och landade på Landvetter.

Följde väderutvecklingen

I Melleruds kommun slogs två vattenverk ut av åskan, men enligt kommunens hemsida är de båda vattenverken igång igen.

SMHI varnade under tisdagen för kraftiga regn- och åskskurar i Västsverige som skulle tillta fram mot kvällen. Enligt SMHI räknade man med stora regnmängder. Räddningstjänsten Storgöteborg meddelade i ett pressmeddelande att de följde väderutvecklingen och förberedde organisationen.

Inga automatlarm

SOS Alarm tar emot de larm som kommer in från hela Västra Götalandsregionen utom Göteborgsområdet. Enligt dem har det varit lugnt under tisdagseftermiddagen och kvällen.  

– Det har nästan inte varit några larm alls, vi har inte ens haft något automatlarm efter åskan, säger Mikael Olsson på SOS Alarm.

Det enda larmet som kommit in efter åskovädret, enligt Mikael Olsson, är om en vattensjuk åker strax utanför Lidköping.

– Vattnet är på väg att rinna in i huset som ligger bredvid åkern och räddningstjänsten är där för att se om de kan hjälpa till, säger han.

Hittade ingen brand

Inte heller räddningstjänsten i Storgöteborg har haft mycket att göra som kan härröras till regn och åska.

– Vi har klarat oss än så länge, trots vädervarningarna. Det var ett larm i Kungsbacka, annars har det varit väldigt lugnt på den fronten, säger Lars Jostelius som är ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

En person såg hur åskan slog ner i Kungsbacka kommun. Blixtnedslaget ska sedan ha följts av lågor, men när räddningstjänsten kom dit hittade de ingen brand.

– Nu tror vi nog att ovädret har dragit över. Vi förbereder oss i alla fall inte på något mer, säger Lars Jostelius vid 20-tiden på tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer