Foto: TT

Inrikesflygandet från Landvetter rasar

Publicerad

Inrikesflyget på Landvetter flygplats har minskat dramatiskt på ett år. Det visar siffror från Swedavia. I oktober gjordes 113.000 inrikesresor från Västsveriges största flygplats – en minskning med 19 procent jämfört med samma månad förra året.

– Det är främst affärsresandet som mattas av. Privatresandet inrikes har inte samma utveckling, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter.

Strömwall uppger att det minskade affärsresandet inom Sverige sannolikt både beror på att många företag ställer om till digitala möten istället för fysiska. Dels av ekonomiska skäl, men kanske framförallt av klimatskäl.

– Det är klart att debatten kring klimatet har påverkat hur folk reser, säger Strömwall.

Samtidigt minskar inte inrikesflyget i samma utsträckning på de andra flygplatserna runtom i Sverige.

–  Jämfört med andra destinationer i Sverige ligger vi på ett avstånd där det kan finnas fler alternativa sätt att resa på.

Utrikesflyg ökar

På Landvetter står inrikesflyg endast för 20 procent av resenärerna. Utrikesflyget står för 80 procent och där har antalet resenärer ökat med två procent i oktober, jämfört med samma månad förra året. På totalen ökar därför resandet från Landvetter, dock i en långsammare takt än tidigare.

Swedavia varslade i januari 125 personer runtom på de olika flygplatserna i Sverige. Hur många som till sist fick lämna just på Landvetter vill inte Anna Strömwall berätta, men hon uppger att det inte finns planer på några nya varsel den närmaste tiden.

–  Vi såg denna avmattning för cirka två år sedan och agerade då tidigt med att besluta om en större transformation för ett år sedan.Det har lett till att vi känner oss bättre rustade idag, säger hon.

Totalt hade Landvetter flygplats 599.000 resenärer under oktober månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer