Det var under en konsert på Ullevi som miljöinspektörer påpekade ett antal brister. Foto: SVT

Miljöinspektör hotad efter Metallicakonsert – händelsen polisanmäls: ”Mycket allvarligt”

Publicerad

En av de miljöinspektörer som fanns på plats på Metallicakonserten den 9 juli och som påpekade brister gällande ljudvolymen för barn och rökning på konsertområdet har fått ta emot allvarliga hot.
– Det är absolut inte första gången våra anställda får hot, säger Peter Löwendahl som är kommunikatör på Miljöförvaltningen i Göteborg.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Väst att vakter vid Metallicakonserten i Göteborg, enligt miljöinspektörer på plats, hade struntat i rökförbud vid flera tillfällen. Dessutom konstaterades att 7-åriga prinsessan Estelle släppts in på konserten, trots att den hade 13-års åldersgräns.

Miljöförvaltningen skickade då ett brev till arrangören med ett antal punkter med brister och bad dem att återkoppla på det.

– Vi ska se över bristerna, sa Got Event till SVT Nyheter på onsdagen.

Det hela slutade med att det inte blev någon anmärkning eller påföljd om ljudvolymen där Estelle fanns men att Got Event fick ett föreläggande om att följa tobakslagen, informera sin personal om regler och se över var folk ska röka. Det kommunala eventbolaget slapp dock vite.

Inspektör hotades över telefon

En av de miljöinspektörer som fanns på konserten har efter att händelsen uppmärksammats i media fått motta hot via telefon och mejl.

– Det rör sig bland annat om ett rasistiskt samtal till ”försvar” för kungafamiljen där det också fanns ett hot. Hotet är allvarligt och vi har polisanmält det, säger Peter Löwendahl som är kommunikatör på Miljöförvaltningen i Göteborg.

Inspektören berättar att man fått många mejl och samtal med hat och hot efter händelsen och att två specifika incidenter är polisanmälda.

Inspektören: ”Det spelar ingen roll vilket barn det är”

Peter Löwendahl berättar att arbetsgivaren försöker att ge inspektören det stöd hon behöver och att hon efter omständigheterna mår okej.

– För mig spelar det ingen roll vilket barn det gäller, samma regler gäller för alla människor. Jag följer reglerna i mitt arbete, säger miljöinspektören till SVT Nyheter Väst.

Hon berättar att hon är ledsen och besviken efter att ha fått ta emot hot.

– Mitt uppdrag är att se till att folk kan besöka konserter utan att drabbas av hörselskador. Vi ska skydda människors hälsa i enighet med vårt uppdrag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer