Foto: TT / SVT

Inspektör förvånad över kompetensbristen: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den ansvarige handläggaren för IVO:s granskning av Dick Nords boende säger att de brister man upptäckt är allvarliga. Bland annat är man förvånad över den kompetensbrist som finns bland personalen.

Lena Almvik Gombor är inspektör på IVO och har varit huvudhandläggare i ärendet som rör ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet, där autistiske Dick Nord utsattes för hot och kränkningar av personal.

IVO riktar mycket skarp kritik mot boendet, bland annat för att man har haft personal utan relevant kompetens.

– Bristen på kompetens kan ha lett till att man använt sig av otillåtna arbetsmetoder som en yttersta utväg, säger Lena Almvik Gombor.

Kritiserar fasthållande

Det IVO kritiserar är bland annat att de flesta i personalgruppen inte har utbildning i kommunikationsmetoder som används när man arbetar med människor som till exempel har grav autism, samt att mindre än hälften av personalen hade vidareutbildning i lågaffektivt bemötande.

IVO kritiserar även kraftigt användningen av en sackosäck för att hålla fast och hålla nere Dick och en annan boende.

– Det är väldigt allvarligt när man utsätts för frihetsberövande i en helt frivillig insats som en bostad med särskild service enligt LSS är, säger Lena Almvik Gombor.

Nu får boendet en månad på sig att inkomma med svar på IVO:s kritik och vad man tänker göra för att åtgärda bristerna. Annars kan myndigheten vända sig till Förvaltningsrätten för att utdöma ett vite.

– Ytterst kan vi stänga en verksamhet. Men det är ytterst sällsynt att det går så långt, säger Lena Almvik Gombor.

Inte tagit hänsyn till ljudinspelningen

Det var tidigare i våras som SVT Nyheter Väst kunde avslöja missförhållandena på gruppboendet, med hjälp av en hemlig inspelning i Dick Nords lägenhet. Inspelningen gjordes av Dicks anhöriga efter att de börjat misstänka att allt på boendet inte stod rätt till.

I inspelningen kan man bland annat höra hur en personal på boendet skriker mot Dick, sitter eller ligger över honom med en sittsäck och hotar att slå honom. De anhöriga har polisanmält händelserna.

Trots detta har IVO valt att inte ta med ljudupptagningen som underlag för sitt beslut i ärendet.

– Det är svårt att veta vad som utspelar sig i den här mannens lägenhet. Det får bli en fråga för polisen att utreda om det rör sig om misshandel eller vad det är som äger rum där, säger Lena Almvik Gombor.

Martin Linde Rahr, högste ansvarige på Hultagården, svarar så här på kritiken i ett mejl till SVT Nyheter Väst: Vi ser mycket allvarligt på all substantiell kritik och vi kommer naturligtvis att vidta de åtgärder som krävs för att undanröja klagomålen. Hur vi ämnar göra det kommer vi att presentera för IVO”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.