Det tiotal flickor som deltar i projektet Integrera mera har bland annat provat på att spela fotboll i Trollhättan, vilket var ett av deras önskemål. Foto: Karin Jacobsson Mauritzson, projektledare Integrera mera

”Integrera mera” satsar på ensamkommande flickor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ensamkommande nyanlända flickor har ökat under senare år. År 2012 var andelen flickor 16 procent och i mitten av förra året 23 procent, enligt Socialstyrelsen.

– Men mottagandet har på många håll utformats för pojkar och inte flickor, säger Karin Jacobsson Mauritzson, projektleare för Integrera mera i Trollhättan.

Syftet med projektet ”Integrera mera – ensamkommande nyanlända flickor” i Trollhättan är att se till att flickor inkluderas och integreras i samhället med hjälp av olika fritidsaktiviteter.

– 2015 var det framför allt ensamkommande pojkar som kom hit och då började vi fundera på var flickorna var någonstans, säger Karin Jacobsson Mauritzson till SVT.

Från flickornas hemland

Enligt henne blir flickor i Trollhättan oftare än pojkar placerade i familjehem, hos släktingar och vänner, som ofta kommer från flickornas hemland.

– De nås inte lika lätt av information av det som händer i samhället som pojkar som bor på EKB-hem gör, det vill säga säga de som bor på större hem för ensamkommande barn.

Foto: Karin Jacobsson Mauritzson, projektleare Integrera mera

Socialstyrelsen har också gjort en analys som visar att de ensamkommande flickornas situation behöver uppmärksammas mera och det är här som projektet i Trollhättan kommer in.

Projektet vänder sig till ensamkommande flickor i åldern 13 till 17 år, som kommer från Somalia, Syrien och Afghanistan. I veckan beviljades Integrera mera ett projektstöd på 174.000 kronor från Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen.

Bygga relationer

– Allt handlar om att bygga relationer och skapa förtroende mellan oss och de familjer som flickorna bor hos. Det är viktigt för att flickorna ska kunna ta del av vårt fritidsutbud på samma sätt som pojkar.

Flickorna får bland annat möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och ha tillgång till ett dialogforum där de kan diskutera ämnen som till exempel normer och värderingar, genus, könsroller och språkträning.

De har hittills bland annat provat på att rida och spela fotboll, vilket är deras egna val. På önskelistan står också att lära sig simma och besöka polisen.

– De vill bland annat se hur polisens arbete går till och fråga ifall man kan bli polis om man har slöja, säger Karin Jacobsson Mauritzson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.