Polis i 20 europeiska länder slog i förra veckan till mot misstänkta stöldligor. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Internationell insats mot stöldligor – fyra gripna i Strömstad

Publicerad

Internationella stöldligor är ett problem i hela Europa. Förra veckan kunde fyra personer gripas i strömstadsområdet – kopplat till en polisinsats mellan 20 länder.

En person med koppling till internationella brottsnätverk greps i samband med ett villainbrott och är nu häktad för stöld. 

Tre personer med misstänkt koppling till ett lokalt kriminalt nätverk greps efter spaningsinsats, två av dem är häktade misstänkta för narkotikabrott. 

Kriminella ska nekas inträde i landet

– Jag är nöjd, jag vet hur svårt det kan vara att få tag i de här personerna, säger Jörgen Olsson, insatschef. 

Han betonar att insatsen måste ses ur ett större perspektiv där Europol ville ta ett samlat grepp över det problemet de internationella stölderna innebär. Gripandena är en av delarna i insatsen som också har mer långsiktiga mål. 

– Det handlar också om att personer som inte är svenska medborgare ska kunna nekas inträde i länder på grund av den brottsliga verksamhet de håller på med, säger Jörgen Olsson.

228 gripanden i Europa

Sammanlagt gjordes tillslag mot närmare 70 000 personer och 67 000 fordon med misstänkt koppling till organiserade gränsöverskridande stöldligor i Europa, skriver Europol i ett pressmeddelande. Totalt greps 228 personer under hela insatsveckan, varav 22 i Sverige.

Bland det stöldgods som beslagtagits finns bland annat 30 stulna gps:er, omkring 100 kilo guld, silver och elfenben 380 kg koppar samt 50 mobiltelefoner och 20 datorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.