För att förbättra förståelsen mellan olika församlingar startas ett Interreligiöst råd i Angered Foto: TT

Interreligiöst råd startas i Angered

Publicerad

Stadsdelsnämnden i Angered beslutade i veckan att starta ett interreligiöst råd i stadsdelen. Målet är utöka förståelsen mellan olika församlingar och trosuppfattningar.

Hösten 2015 startades Interreligiösa centret i Angered vars syfte var att anordna möten och upprätta dialoger mellan stadsdelsnämnden, stadsdelsförvaltningen och olika församlingar i området. Tanken är nu att det interreligiösa rådet ska utöka detta samarbete.

Omkring 35 olika församlingar

– Det är en stor del av angeredsborna som är engagerade i olika församlingar. Därför tror vi att det här kan vara ett sätt att nå ut till många och öka sammanhållningen inom stadsdelen, säger Gunilla Kihlgren, utvecklingsledare i Angered.

Totalt har Angered cirka 35 olika religiösa församlingar. För att få lov att vara med i rådet krävs bland annat att församlingarna har tydliga stadgar där det framgår hur beslut fattas inom samfundet. Det krävs också att församlingarna har namn som inte strider mot god sed eller allmän ordning.

”Kan se spänningar mellan olika grupperingar”

Pastor Emanuel Furbacken är samordnare för flykting-, ekumenik- och religionsmöten inom Svenska kyrkan i Angered. Han är också en av flera personer som varit delaktig i stadsdelens interreligiösa center, och han tror att det nya rådet kommer att få betydelse.

– Vi kan se spänningar mellan olika grupperingar. Men det är inte alltid som det har med religion att göra egentligen. Därför vill vi synliggöra de saker som vi faktiskt har gemensamt. Det är ett sätt att ta ansvar för att göra stadsdelen så bra som möjligt, säger han.

Tror du att ett sådant här råd behövs mer i Angered än i andra stadsdelar?

– Det kan nog behövas på fler håll. Men i Angered finns väldigt många olika trosuppfattningar. Här finns människor som kanske har flytt från länder där man förtrycks av en annan religion. Så kommer man hit och inser att den religionen finns här också. Då gäller det att man kan mötas och se personerna, istället för att bara se en konflikt.

Valet av representanter till rådet väntas avgöras den 11 juni. Efter två års verksamhet kommer en utvärdering av rådets arbete att göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.