Layla Ahmed är invånarguide på Västra Hisingen. Efter den senaste veckans dödsfall upplever hon att alltfler i området inser allvaret med corona-viruset risker. Foto: SVT

Layla i Biskopsgården: ”Nu är det mer seriöst”

Publicerad

Allt fler tar smittspridningen av det nya coronaviruset på ett större allvar. Så även i Göteborgs förorter, menar invånarguiden Layla Ahmed. Samtidigt menar hon att myndigheterna måste vara mer restriktiva för att få folk i förorten att förstå riskerna och vidden av virusets utbredning.

– Man tog det inte så seriöst förut, men nu är det mer seriöst, säger Layla Ahmed.

Sedan ett par månader är hon en av sex invånarguider i SDN Västra Hisingen. På somaliska sprider hon nu information om det nya coronaviruset till sina landsmän i Biskopsgården och berättar hur man bäst ska skydda sig.  

– Om man ser att folk dör, då blir man mer orolig och rädd, säger Leyla Ahmed.

Sprider information via telefon och appar

Via telefonsamtal och genom att sätta upp affischer informerar hon om riskerna och hur man bäst ska skydda sig. Men även genom mejl, sms och olika appar.

Svårigheter att ta till sig information uppges vara en förklaring till att folk i förorterna inte tagit smittspridningen på allvar tidigare, anser politiker. Även trångboddheten i vissa bostadsområden gör att det kan vara svårt att följa rekommendationerna om att hålla hygienen och minska smittspridningen. Det anser lokalpolitiker som SVT pratat med.

Men det håller inte Leyla Ahmed med om.

– Vi tvättar oss och tar hand om oss. Men i andra länder får folk inte gå till jobbet eller skolan, men det får man här. Det är därför man inte har tagit det på lika stort allvar tidigare, anser Leyla Ahmed.

Lokala moskén fortsätter hålla öppet

Bakom oss droppar det in personer till den lokala moskén för att delta i eftermiddagsbönen.

– Innan har de haft stängt här, jag vet inte när dom öppnade... men problemet är att man kan gå i skolan och till jobbet, så de tänker att ”då kan vi gå i moskén också”. Det är därför de inte tar det på allvar, förklarar Leyla Ahmed.

– Men jag kan sprida mer information, så får vi se hur det går, lägger hon till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.