Klockan 00.30 var Irene färdigbehandlad. Väl tillbaka i Strömstad, klockan två på natten, kunde resan summeras till 30 mil och fyra vårdinrättningar – för åtta stygn. Foto: SVT

Irene fick åka 30 mil för åtta stygn

Uppdaterad
Publicerad

30 mil för åtta stygn. Det är facit till Irene von Götz osannolika jakt på vård i Bohuslän under hennes sommarsemester i Strömstad.

– Vi tänkte är vi verkligen i Sverige, i Europa? säger Irene von Götz.

Det var när tyska Irene von Götz skulle avrunda söndagen med ett kvällsbad som olyckan var framme. På väg upp ur det grunda vattnet vid sommarstugan i Kebalområdet strax norr om Strömstad kände hon hur något skar henne ovanför knäet.

Det visade sig vara ett djupt sår och efter en snabb bedömning av en läkare som bodde i närheten var det uppenbart att det skulle behöva sys.

– Jag trodde att det här var något vi skulle klara av på en halvtimme. Åka till akuten i Strömstad, sy några stygn och sedan vara tillbaka efter några timmar. Men så blev det ju inte, säger hon.

”Var så förvånad”

Deras granne i bostadsområdet, Anders Ekström, erbjöd sig att följa med Irene som hjälp. Klockan var då cirka 19 och de båda vårdcentralerna i Strömstad var stängda. Däremot visste han att det fanns en jourmottagning i Tanumshede, dryga tre mil söderut. Men väl där visade det sig att den var stängd sedan 16.00, närmaste jourmottagning var i Uddevalla tio mil söderut.

– Jag var så förvånad att det inte fanns någon öppen akutmottagning i närområdet kring Strömstad och tänkte – det här är inte sant! Är vi verkligen i Sverige, i Europa? minns Irene von Götz.

25 patienter före

Men inte heller i Uddevalla skulle de få hjälp. När de kom dit vid 21-tiden var jourmottagningen stängd sedan klockan 19 och skulle inte öppna igen förrän vid 22. Valet stod mellan att vänta eller åka vidare till NÄL, de valde det senare. Mötet med akutmottagningen på NÄL, där hon blev nummer 25 i kön, blev ytterligare en chock för Irene.

– Jag var förvånad. Det var så många som väntade för mig, svårt skadade och äldre ensamma personer som hade svårt att röra sig. En sjuksköterska sa att det bara fanns två läkare till 25 patienter. Jag var förvånad över att det här var möjligt i Europa.

Efter två timmars väntetid fick de komma in för bedömning. Jo, såret behövde sys. Men det skulle inte hinnas med förrän tidigast nästa dag.

Fick åka till Bäckefors

Vid det här laget hade jourmottagningen i Uddevalla öppnat. Efter att ha ringt dit fick de veta att där inte heller fanns någon möjlighet att sy. Istället var det en kvinna i väntrummet som hört dem samtala som tipsade om att kontakta Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Mycket riktigt fanns det personal och tid där.

Sju mil norrut, när klockan närmare sig midnatt, blev Irene inskriven och klockan 00.30 var hon färdigbehandlad. Väl tillbaka i Strömstad, klockan två på natten, kunde resan summeras till 30 mil och fyra vårdinrättningar – för åtta stygn.

– För mig är det här ofattbart, det behövs verkligen en akut i Strömstad eller i närheten som är öppet dygnet runt, säger hon.

”Finns ingen vård”

Anders Ekström, grannen som var med under resan, är fastboende i Strömstad. Han var tidigt inställd på att de sannolikt skulle hamna på NÄL men inte att de skulle behöva resa vidare därifrån.

Han känner sig långt ifrån trygg med den vårdsituation som råder.

– Det finns ju ingen vård! Jo, mellan 8-17 på vardagar, men dygnet har ju 24 timmar. Och vi betalar precis lika mycket i skatt som de i centrala Göteborg, eller Trollhättan. Nu får de i Trollhättan visserligen också vänta för hela Bohuslän åker till deras sjukhus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.