Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg. Foto: SVT

”Irrelevant om de är svenskfödda eller inte”

Publicerad

De svenskfödda flyttar ut från Göteborg och utrikesfödda flyttar in. Politiker oroas på sikt över skattekraften i staden, men oppositionsrådet Daniel Bernmar (V) menar att det är en felaktig analys och pekar på bostadsbristen.

För 17:e året i rad väljer fler svenskfödda att flytta ut från Göteborg. Befolkningen växer tack vare att utrikesfödda flyttar in. Det visar siffror som SVT:s Uppdrag granskning tagit fram. Det oroar Göteborgs kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M), som menar att skattekraften kan påverkas på sikt. Daniel Bernmar (V), oppositionsråd, är kritisk till frågeställningens utformning.

– Jag tycker egentligen att det är irrelevant om de är svenskfödda eller inte. Det handlar om inkomst och inte om bakgrund. Vilken förmåga man har att skaffa en bostad. Det handlar i de flesta fall om medelklass som inte har råd att köpa hus i Göteborg, säger han. 

– Jag tycker att ni gör en felaktig analys.

Kan innebära minskad skattekraft

De flesta som lämnar Göteborg flyttar till stadens kranskommuner och tar med sina skattepengar dit. Det är ofta personer som har råd att köpa en egen bostad.

Medan arbetslösheten hos inrikesfödda låg på 3,8 procent 2018, så var motsvarande siffra hos utrikesfödda 15,4, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det innebär att de som invandrat till Sverige har sämre möjligheter att exempelvis ta lån för att köpa eller bygga en villa. Daniel Bernmar ser bostadsbristen som den stora orsaken till att folk lämnar Göteborg.

– Det viktigaste vi kan göra är att bygga bort bostadsbristen. Det problemet är inte bara ett kommunalt problem, det är ett nationellt problem.

Hur ser du på att det är personer med svagare ekonomi som flyttar in och de med starkare som flyttar ut?  

– Det är klart att det är jätteviktigt att alla inkomstgrupper finns i Göteborg. Sedan är det ett problem att kranskommunerna inte bidrar till att lösa problemet, utan bara bygger äganderätter. 

Hur ser du då på att det är människor med relativt stor inkomst som flyttar ut?  

– Det finns ett stort medelklassegment som inte har råd att köpa bostad i Göteborg. Då väljer de att flytta till en annan kommun.  

Men hur påverkar det Göteborg? 

– Konsekvenser är att våra kranskommuner tjänar på det. Vi hamnar i det läget att vi behöver fortsätta den plan vi har för att bygga bort bostadsbristen. Bostadsbristen utgör grunden till att man rör sig till andra kommuner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.