Anette Staaf har haft strömmen avstängd i snart en vecka. Foto: SVT

Anette Staaf isolerade sig i lägenheten i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

På Lantmannagatan i Lundby i Göteborg har en kvinna, en så kallad prepper, isolerat sig frivilligt i nästan en vecka. Hon har provat hur det är att leva utan elektricitet och vatten, och kontakt med andra människor.

– Här är så avstängt det kan bli, inget vatten i kranen, och inga lampor lyser, säger Anette Staaf, instruktör hemberedskap.

Hon sa till fastighetsskötaren att hon ville ha vattnet och elen helt avstängd så att hennes testvecka skulle bli realistisk. Anette Staaf arbetar på Civilförsvarsförbundet och är expert på att förbereda sig – to prepare – om och när det värsta skulle hända i samhället. Alltså kort och gott en prepper.

I maj besökte vi Anette Staaf första gången. Då var scenariot 3 dygn på egen hand, och nu i värsta sommarvärmen har hon provat en hel vecka.

Svårare att klara sig i staden

I tvåan som hon bor i märks inte först så mycket att allt är föreberett för en nödsituation, om kriget eller krisen skulle komma. Men det finns lager av mat och vatten. Toaletten är egentligen bara en hink. Anette Staaf har valt att stänga av el och vatten och att inte komma i kontakt med människor för att prova hur det är att bo i en nödsituation och lära sig av erfarenheterna. Hennes tanke är att det skulle vara ett virus ute i samhället som hon inte vill komma i kontakt med.

Inte helt isolerad

Så det är lite fusk att jag kommer hit?

– Det var väldigt trevligt, säger Anette Staaf och fortsätter.

– Nej jag har inte varit helt isolerad, jag har ju varit på instagram och twitter och tack vare att jag kan ladda min mobil med hjälp av solceller, så har jag ju kunnat vara ganska aktiv.

Toaletten en utmaning

Projektet har varit krångligare än Anette Staaf trodde. Den primitiva toaletten har varit en utmaning.

– Men det var också mycket som var lättare än vad jag trodde, tiden går fort och man ska inte vara så rädd för det.

Hon har inte använt mer än drygt 4 liter för vatten om dagen och det är nog den bristvaran som hon tar igen när veckan är slut. Imorgon är projektet över.

– Jag ska ta en dusch! Trots värmebölja och torka, så ska jag ta en lång dusch. Jag har ju sparat in lite vatten under den här veckan så jag kan nog slösa lite. Sedan ska jag ta en lång promenad och sedan ska jag titta på tv en stund, säger  Anette Staaf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer