Anna Waenerlund som är ivasjuksköterska har haft sitt tuffaste år under de 35 år som hon jobbat. Foto: SVT/TT

Ivasköterskans nödrop: ”Vet inte om vi klarar hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ökar oron bland vårdpersonalen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i och med stigande smittspridning av covid-19. Anna Waenerlund som är ivasjuksköterska har haft sitt tuffaste år under de 35 år som hon jobbat och hon är orolig inför hösten.

– Värsta arbetsåret jag varit med om, och jag vet inte om vi klarar hösten, säger Anna Waenerlund.

Hör Anna Waenerlund berätta mer i klippet ovan.

Den största farhågan för de anställda är att det är för få som ska tackla höstens och vinterns utmaningar. Många är utbrända, en del har sagt upp sig och sjukfrånvaron bland personalen är ett problem. Men även sättet att jobba under press, när fler ivapatienter vårdas samtidigt ändras förutsättningar och de etiska utmaningar blir större.

– Vi har lärt oss en del sedan starten i våras och det är kunskaper vi kan dra nytta av under hösten. En öppen kommunikation mellan arbetsgivare och Vårdförbundet ser jag som en del i att lösa problemen med att vi är för lite personal, säger Anna Waenerlund sjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet