Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mari-Ann Larsen, enhetschef på IVO i Göteborg. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

IVO kräver namnen på värst coronadrabbade boendena i Skara och Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, begär nu att Skara och Vänersborg ska namnge de två boenden i respektive kommun som är värst drabbade av covid-19.
Som SVT berättat är Vallehemmet det hårdast drabbade hemmet i Skara där en tredjedel av de boende avlidit i covid-19, men kommunen har inte velat peka ut boenden med hänvisning till patientsekretess.
– Vi har bett nämnden att inkomma med namn på de två boenden där de har mest smittspridning, boenden som har fått eller haft covid-19, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef på IVO i Göteborg.

IVO har nu lagt till de värst covid-drabbade boendena i Skara och Vänersborg till listan över hem som ska specialgranskas då ovanligt många dött där i covid-19. Varken Skara eller Vänersborg har ännu uppgett namnen på respektive boende för IVO. Men det betyder att det ena boendet som läggs till blir Vallehemmet, där som SVT berättat 11 av 30 rapporterats döda i covid-19 från slutet av maj till slutet av juni.

– Vi har fört upp dessa boenden på listan efter att vi fått ytterligare information från anhöriga, boende och hälso- och sjukvårdspersonal, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef på IVO i Göteborg.

Anledningen till att de fyra hemmen i Skara och Vänersborg förs upp på listan är att IVO anonymt fått information i ett flertal anmälningar om problem vid dessa hem. Detta ska enligt IVO också gälla två icke namngivna hem i Varberg som redan fanns i ursprungslistan som omfattade 91 särskilda boenden när IVO presenterade den förra veckan. Nu tillkommer fyra och listan omfattar därmed 95 hem.

– Det är också statistiken vi sett för dessa boenden som gör att vi fört upp dem på listan, säger Mari-Ann Larsen.

Elva avled i covid-19

I Skaras fall är det de två boenden där dödsfall inträffat i covid-19. På Vallehemmet hade den 30 juni elva personer avlidit i covid-19, på det andra hemmet två. I ett av de elva dödsfallen på Vallehemmet är diagnosen något osäker, men det har ändå rapporterats som covid-19 i statistiken.

IVO begär nu för respektive boende in tio hälso- och sjukvårdsjournaler inklusive vårdplaner för personer som har eller har haft covid-19 och som erhållit behandling för sina symptom. Det gäller inklusive avlidna personer. Kommunerna måste skicka in journalerna för de fem först insjuknade och de fem sist insjuknade på respektive boende. Om antalet är färre än tio så ska samtliga journaler skickas till IVO.

Varberg måste svara och klargöra namnen på hemmen för IVO den 17 juli medan Skaras och Vänersborgs svar måste vara inne den 24 juli.

Ett antal boenden som ska granskas, men som i första listan var anonyma namnges nu på IVO:s uppdaterade lista. Det är Bräddegården och Östhaga i Lidköping, Bonargårdens och Brittgården i Tibro och Randerslund och Solhemmet i Varberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet