Jimmy hittades naken på andra sidan om E45 efter att ha rymt från boendet, nu kritiseras verksamheten av IVO. Foto: Stina Stjernkvist/TT/SVT

Kritik mot korttidsboende i Trollhättan efter rymningar: “Fara för barns liv”

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen förra året rymde barn från ett korttidsboende i Trollhättan. Nu får kommunen hård kritik av Ivo för att allvarligt ha brustit i omvårdnaden av barnen.

”Bristen har resulterat i direkt fara för barns liv, säkerhet samt fysiska och psykiska hälsa”, skriver Ivo i sin utredning.

Det var i september förra året som 14-årige Jimmy helt plötsligt försvann en kväll från ett korttidsboende i Skoftebyn. En stund senare hittades han naken på andra sidan motorvägen. Hans föräldrar riktade skarp kritik mot verksamheten, när SVT berättade om händelsen.

– Det ska inte kunna hända, sa mamman Åsa Elmgren.

Vid ett annat tillfälle hittade Shaista Hussain sin dotter Dua springandes mitt i bilvägen när hon var på väg för att hämta henne på samma boende.  

”Anmärkningsvärt”

Händelserna Lex-Sarah anmäldes och nu kritiserar Ivo omsorgsnämnden i Trollhättan, som man menar allvarligt brustit i sitt huvudmannaskap och i sin riskhantering, egenkontroll och avvikelsehantering i verksamheten.  

I beslutet skriver Ivo att man tycker det är anmärkningsvärt att barnen lyckats avvika vid flera tillfällen, då det var känt av verksamheten att de har ett stort behov av tillsyn och är rymningsbenägna.

Hanterade inte avvikelser 

Vidare anses också avvikelsehanteringen och riskanalyser brustit, då alla rymningar inte noterades som avvikelser och inte heller hanterades efter att de inträffat. Inte heller har de legat till grund för en risk- och konsekvensanalys, enligt Ivo som skriver att “Bristen har resulterat i direkt fara för barns liv, säkerhet samt fysiska och psykiska hälsa.”  

Efter händelsen med Jimmy har verksamheten bland annat installerat larm och gjort om så att personalen inte ska byta uppgifter under ett arbetspass. 

14-årige Jimmy rymde från sitt korttidsboende och hittades naken på andra sidan om E45. Hör hans föräldrar berätta i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Elmgren fick ett samtal från sonens korttidsboende sent en kväll i september: ”Jimmy är borta”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer