Foto: Lindås Rasta IBK / Jacob Wimmerstedt

Jacob filmade bäver vid Hovåsskolan

Publicerad

Det var vid åtta-tiden på tisdagsmorgonen som Jacob Wimmerstedt, 11 år, upptäckte en ovanlig besökare i en bäck nära Hovåsskolan i Göteborg.

– Jag blev lite chockad, jag har aldrig sett någon levande bäver tidigare, säger Jacob Wimmerstedt.

Det har blivit vanligare med observationer och filmer med varg, vildsvin och lodjur i Västsverige. Men det är inte så ofta någon ser och hinner filma en bäver i Göteborg. Jacob Wimmerstedt, Klass 4A Hovåsskolan lyckades dock.

– Bävern verkade inte bry sig alls när jag filmade. Den sprang vidare i bäcken nära skolan och försvann ut vid en vattentrumma, säger han.

För hundra år sen var bävern utrotad i Sverige, men sen dess har stammen återhämtat sig. I början av 2010-talet fanns det uppskattningsvis 100 000 bävrar i Sverige, och idag kan det finnas uppemot 130 000 bävrar. Bävrar är inte särskilt skygga eller rädda för människor, och blir nu allt vanligare i flera städer.

– Jag har ju sett en uppstoppad bäver, men aldrig någon levande. Det här var första gången, det var kul!

”Håll avstånd”

Göran Hartman är universitetslektor på Sveriges lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på bävrar.

– Om det bara finns vatten och mat, det vill säga strandnära växter och lövträd nära stränderna, då finns det resurser för bävrarna att leva, och då gör de det, säger Göran Hartman.

Han menar att man ska akta sig för att komma för nära en bäver.

– Håll avstånd, visa respekt och försök aldrig klappa vilda djur. Det är mina råd, säger Göran Hartman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.