– Jag har fått många nya vänner och känner mig inte längre blyg, säger Justina Augustsson. Foto: Privat

Vip-kurs för personer med funktionsvariationer

Uppdaterad
Publicerad

Att säga nej till att göra något som känns fel, är självklart för de flesta. Men för personer med vissa funktionsvariationer är det tvärtom. I ett nytt projekt i Trollhättan lär de sig sina rättigheter.

– Jag har blivit en riktig person nu, säger deltagaren Justina Augustsson.

För de flesta av oss vuxna kommer det naturligt var gränsen går i relation till andra personer. Vi vet vad vi får göra och inte, och när vi ska säga nej för att inte gå emot vår egen vilja eller bli lurade. Men så är det inte för alla.

Personer med intellektuella och psykiska funktionsvariationer, som exempelvis autism och Aspergers syndrom, har svårt att veta sina gränser och när de ska säga nej.

– Det här är människor som på många sätt klarar sig själva och är högfungerande, men de har svårt att avgöra situationer där de tydligt bör säga nej, säger Lina Larsson, som är stödpedagog i Trollhättan.

Enligt henne är de en extra utsatt grupp som lättare blir manipulerade och lurade.

”Har inte sagt nej om någon vill ha pengar”

Tillsammans med kollegan driver hon därför kommunens våldsförebyggande program. Under hösten träffas tjejer och killar i målgruppen där de jobbar med ämnen som känslor, försvar, risker och val man gör.

– Jag har tidigare inte vågat säga nej om någon vill ha pengar, och jag har lärt mig jättemycket, säger 24-åriga Justina Augustsson som är en av deltagarna i tjejgruppen.

Kursen har också bidragit till att hon blivit mer öppen och mindre blyg.

– Jag känner att jag blivit en riktig person nu, och att jag inte längre behöver skämmas för den jag är, det har betytt jättemycket.

I killgruppen finns också 25-åriga Joel Carlsson.

– Jag blev jätteglad att jag blev tillfrågad. Och jag vill lära känna mig själv mer.

Joel Carlsson anmälde sitt intresse redan i våras när den första testgruppen med tjejer började, och fick en plats under hösten när det tillkom en killgrupp. Foto: Privat

”Hör många tragiska grejer”

För Lina Larsson och kollegan har den största utmaningen varit att lyssna på de svåra situationerna.

– De pratar om så mycket som verkligen inte är okej, men för dem är det normalt. Man får höra många tragiska grejer, säger hon.

För att få delta måste man ha beslut från LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Målet är att fortsätta utveckla detta arbetssätt och kunna erbjuda det till alla som vill, säger Lina Larsson.

Det här är VIP-kursen

V.I.P-kursen hålls vid 12 tillfällen under hösten och gruppen träffas en gång i veckan. Första kursen testades under våren och var enbart en tjejgrupp. Nu finns både en tjejgrupp och killgrupp om ungefär sex personer vardera.

Två ledare i form av stödpedagoger är med vid varje tillfälle. Kursen är kostnadsfri.

Varje vecka innehåller olika teman såsom:

självkänsla och relationer

att göra val som är bra för en själv

övningar för att träna i att vara tydliga med vad vi vill och inte vill

övningar som lär oss att förstå varandra och tycka om oss själva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.