Hör Nicolae Feraru: ”Jag vet inte varför kommunen inte hjälper oss tiggare” Foto: SVT

Kommunen rev lägret i Borås – nu är EU-migranterna tillbaka: ”Varför får vi ingen plats?”

Uppdaterad
Publicerad

För några månader sedan tvingade kommunen bort dem från husvagnslägret på Siinto Hämäläinens tomt utanför Borås. Nu är EU-migranterna tillbaka i staden – och sover på toaletter eller utomhus.

– Vi har inget val, säger hemlöse Nicolae Feraru.

Turerna kring EU-migranternas boendesituation i Borås har varit många. När de 2013 kom första gången till staden slog de läger mitt i Stadsparken i centrala Borås. Men politikerna ansåg att deras situation var ohållbar, och bussade därför ner dem till Rumänien.

Därefter kom de tillbaka och skapade det omtalade husvagnslägret på Siinto Hämäläinens tomt utanför Borås. Där bodde de i fem år – fram tills i vintras. När två av husvagnarna brann ned till grunden beslutade kommunen att riva lägret. EU-migranterna åkte då hem till Rumänien.

Sover utomhus

Nu har ett 20-tal återvänt till Borås. Den här gången finns inga husvagnar att bo i.

– Jag vet inte varför kommunen inte hjälper oss tiggare. Varför blir vi undanskuffade, varför får vi ingen plats? säger hemlöse Nicolae Feraru.

För Nicolae Feraru är livet på Borås gator inte enkelt. Han berättar att han sover utomhus, på parkbänkar, eller på toaletter.

– Jag offrar mig för att mina barn ska få ett bättre liv. Det är bättre att sova på toaletter än utomhus. Vi har inga andra alternativ, säger han.

”Kommunen har inget ansvar”

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) har Borås stad inget ansvar i frågan. Han förklarar att kommunen anser att EU-migranterna är besökare. Ansvaret är Rumäniens.

– Är det så att man besöker Borås så måste du lösa ditt boende själv, kommunen har inget ansvar, säger han.

Men de vill ju ha sitt liv här, en del har haft jobb, är inte de också boråsare?

– Om du flyttar till Sverige och får ett jobb här så måste du lösa boendefrågan. Man kan inte flytta till Borås och förvänta sig att kommunen löser boende, det funkar inte så.

”Kräver inte så mycket”

Eldsjälen och tomtägaren Siinto Hämäläinen håller inte med Ulf Olsson. Han menar att kommunen borde ta sitt ansvar och erbjuda EU-migranterna en plats där de kan ställa upp sina husvagnar.

– Kommunen har gott om mark. De (EU-migranterna, reds. anm.) kräver inte mycket. De kan få husvagnar gratis där de kan vara i fred och bo. Fem kvadratmeter är lyxigt för dem, för oss är det ingenting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.