Foto: TT

Jakten på en Oscar – som en presidentvalskampanj

Uppdaterad
Publicerad

För att ha chans att vinna en Oscarsstatyett krävs mycket jobb bakom kulisserna. För Ruben Östlund, vars film The Square är nominerad, har mycket av tiden gått åt till att skaka hand med jurymedlemmar.

– Det är ett väldigt kampanjande, nästan som en mini presidentvalsturné, säger han.

Fram till den 4 mars då det är dags för den 90:e Oscarsgalan i ordningen har Ruben Östlund ett späckat schema. Under fredagen medverkade han på Göteborgs filmfestival och hann samtidigt att prata med SVT om vägen fram till en statyetten.

– Guldpalmen i Cannes har en jury som man absolut inte får prata med och de ska hållas separerade från filmskaparna. Tittar man på Oscars är det som en mini presidentvalsturné där man ska åka runt och ska hand och träffa så många personer som möjligt i akademin för att få dem att rösta på dig, säger han och fortsätter:

The square

– Om man vinner eller inte beror väldigt mycket på hur taktiskt man är i sitt lobbyarbete, säger Ruben och berättar att han snart ska åka till Los Angeles för att skaka hand igen.

Prisad film

The Square vann förra året Guldpalmen i Cannes och har gjort ett segertåg på ett antal av väldens filmfestivaler. Filmen nominerades även till en Golden Globe. Sedan återstår det att se om arbetet inför Oscarsgalan hjälper filmens chanser i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

– Jag tycker att det är ganska bra filmer alla som är nominerade men som sagt det handlar väldigt mycket om strategiskt lobbying för att vinna, säger Ruben Östlund.

Hur bra har Ruben Östlund varit på att lobba för sin film? Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet