Jämställdhetsmyndigheten i Angered bildades den 1 januari 2018. Foto: SVT

Jämställdhetsmyndigheten räddas från nedläggning

Publicerad

Myndigheten som har ett 60-tal anställda i Angered blir nu kvar. Det beskedet kom efter måndagens regeringsförklaring.

När riksdagen röstade igenom KD och M:s budget i höstas skulle Jämställdhetsmyndigheten, som inrättats så sent som i januari förra året, läggas ner. Det ledde till stora protester från bland annat Genusforskarförbundet, som startade ett upprop och en namninsamling.

Men när det nya samarbetet mellan S, MP, L och C började ta form meddelande Miljöpartiet att Jämställdhetsmyndigheten skulle fortsätta om överenskommelsen klubbades igenom. När den nya regeringen presenterades under måndagen kom så beskedet att myndigheten blir kvar, vilket mottogs med glädje av generaldirektör Lena Ag.

– Vi är förstås glada och lättade över att vi nu har fått besked att Jämställdhetsmyndigheten ska vara kvar, säger hon i ett pressmeddelande. Det har varit en tuff tid för medarbetare och chefer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.