För att se Asteroiden 2014 JO25 ikväll krävs teleskop. Foto: Yvonne Åsell/TT/Arkivbild

Jätteasteroid passerar jorden

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv tre på onsdagseftermiddagen passerade asteroiden 2014 JO25 jordens omloppsbana. Uppskattningsvis är den 650 meter bred och skulle den passerat in i jordens atmosfär hade konsekvenserna förmodligen blivit katastrofala.

Maria Sundin är astrofysiker vid Göteborgs universitet och sitter på tåget mellan Stockholm och Göteborg och följer astroidens väg. Just den här asteroiden är intressant att följa dels för att den är ganska stor och dels för att den är ovanligt nära jorden. Den beräknades passera på ungefär fyra gånger så långt avstånd som det är mellan jorden och månen.

– Det kanske låter väldigt långt bort men med solsystemets mått mätt så är det ganska nära, säger Maria Sundin. Hade vi kolliderat med den så hade det blivit allvarliga konsekvenser.

Mindre asteroider kolliderar oftare med jorden

Att så stora asteroider som 2014 JO25 kolliderar med jorden är ovanligt. Stjärnfall, som passerar in i jordens atmosfär väldigt ofta, är millimeterstora. Medan asteroiden som slog ner i Ryssland 2013 och skadade 1200 personer var tio meter.

Ju mindre asteroiderna är, desto vanligare är det att de passerar in i vår atmosfär och de är även svårare att upptäcka och hålla koll på, såsom den i Ryssland. Asteroider i samma storlek som den i Ryssland 2013 har kolliderat med jorden ungefär två gånger det senaste århundradet. De större, såsom 2014 JO25, kanske kolliderar med jorden med intervaller av tiotusentals år, även om det inte gå att förutspå när nästa stora kollision sker. Enligt Maria Sundin finns det ingen orsak till att  vara orolig.

– Objekt av den här storleken ska man ha respekt för. Folk måste inte gå omkring och vara rädda men vi är såpass många människor och utspridda på den här jorden nu så vi behöver ha koll på de här objekten.

Går att se under kvällen

Inom en snar framtid hoppas forskare på att man ska kunna landa på någon större asteroid som passerar jordens omloppsbana och det finns även planer på att kunna rubba asteroidernas omloppsbanor så att de inte längre riskerar att kollidera med oss.

2014 JO25 kommer gå att se ikväll från jorden, för den som har ett teleskop, något som Maria Sundin inte kommer göra den här gången.

– Jag har inget sånt teleskop och jag måste sova i natt. Men jag kommer definitivt kolla på bilder på den imorgon, säger hon.

Asteroider

En asteroid är en mindre himlakropp som går i en bana runt solen.

De första asteroiderna upptäcktes för över 200 år sedan. Först ut, 1801, var upptäckten av Ceres, den största hittills upptäckta asteroiden som dock numera betraktas som en dvärgplanet.

Asteroiderna finns i första hand i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor, men forskare har även upptäckt och katalogiserat tusentals jordnära asteroider och kometer.

Källa: Nationalencyklopedin och Nasa.

Källa: TT/ Nationalencyklopedin och Nasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.