Michael Karlsson (S) kommunstyrelsens ordförande och Anders Sandén kommunchef i Åmåls kommun informerade om arbetsmarknadssatsningen under torsdagen. Foto: Åmåls kommun

Storsatsning på 100 nya jobb i Åmål

Publicerad
Åmåls kommun satsar 40 miljoner kronor brutto på nya jobb till hundra personer som är arbetslösa och har försörjningsstöd.
– Om vi inte tar tag i det här nu, så kommer kostnaden för försörjningsstöd att vara ännu högre om fyra, fem år, säger Jan Andersson, kommunikatör på Åmåls kommun.

Det handlar om cirka hundra nya jobb inom Åmåls kommun och målgruppen för dessa utvecklingsjobb är personer som är arbetslösa och beroende av ekonomiskt bistånd och inte får någon ersättning från en arbetslöshetskassa.

Ekonomiskt bistånd

Åldersgruppen är 20 till 65 år och arbetena är tidsbestämda till ett år. Syftet är att skapa förutsättningar till en egen försörjning och minska andelen invånare i Åmål som är beroende av ekonomiskt bistånd.

– Jobben ska fungera som en karriärsväg till andra arbeten eller studier. Dessa personer kommer att fungera som en förstärkning till de som redan har en anställning, säger Jan Andersson kommunikatör på Åmåls kommun till SVT Nyheter Väst.

Enligt honom kan det handla om arbeten inom vård, skola och omsorg men det är inte spikat ännu vad det kommer att bli.

– Det kommer att vara avtalsenliga löner och detta drar i gång i september 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer