Jennifer Liljekvist, 23, tvingades föda i ett garage utanför Östra sjukhuset i Göteborg efter att ha nekats plats på Förlossningen i Trollhättan. Foto: Privat / SVT

Jennifer, 23, tvingades föda i sjukhusets garage

Uppdaterad
Publicerad

Jennifer Liljekvist från Stenungsund tvingades föda sin dotter i ett parkeringsgarage på Östra sjukhuset i Göteborg. Detta efter att hon blivit nekad plats på förlossningen på Näl i Trollhättan. Nu riktar hon skarp kritik mot förlossningsvården.

Under en dramatisk bilresa i slutet av augusti från Stenungsund till Göteborg, genom rusningstrafik och byggarbeten, gjorde Jennifer Liljekvist och hennes fästman sitt yttersta för att hinna till förlossningen på Östra sjukhuset i tid. De hade med kort varsel blivit nekade plats på Norra Älvsborgs lasarett i Trollhättan och Jennifer hade redan värkar var femte minut.

– Vi kände oss förvirrade, besvikna och lite rädda. Men man måste ändå vara fokuserad, berättar Jennifer Liljekvist för SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Barnmorskor protesterar – kurser hålls i bilförlossning

Väl framme i parkeringsgaraget, som ligger bara ett par hundra meter från entrén till Förlossningen på Östra sjukhuset, kände paret att de inte skulle hinna. Jennifers fästman såg därför inget annat alternativ än att hjälpa henne upp i bagageluckan. Samtidigt passerade två barnmorskor som förstod att läget var akut.

– Vi hade sån tur. De hjälpte oss och vi kunde äntligen släppa ansvaret. Sedan kom vår dotter ut redan efter en krystning, så det gick fort, säger Jennifer.

”De är mina hjältar”

Hon hyllar de två barnmorskorna för att de snabbt kunde ge henne trygghet,

– De är mina hjältar och jag kommer alltid minnas dem. Jag vill tacka dem så hjärtligt, säger Jennifer.

LÄS MER: Högt tryck på vården efter flytten av förlossningen

Men minnena från den dramatiska morgonen i slutet av augusti är även negativa.

– Det kändes inte bra att något så intimt skedde så öppet, i ett parkeringshus. Det är ju inte det renaste stället att föda på.

Anmält händelsen till Ivo

Nu riktar Jennifer Liljekvist skarp kritik mot den situation som ledde fram till att hon tvingades föda i ett parkeringsgarage. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver hon om händelsen som började med att hon nekades plats på Förlossningen på NÄL eftersom det var fullt.

– Vi vill gärna bidra till en förändring. Man måste få upp ögonen för att de här situationerna uppstår och regionen måste lägga större fokus och resurser på förlossningsvården så att ingen annan blivande mamma behöver vara med om något liknande, säger hon.

”Vi blev chockade”

Att förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg ofta är fullbelagd och att föderskor kan hänvisas till Varberg, Borås och Trollhättan händer till och från. Men att en liknande situation uppstår på NÄL förvånar Jennifer Liljekvist.

– Vi blev chockade när vi insåg att det var fullt. Vi trodde vi var säkra i att åka till Näl.

Högt tryck i augusti

Från Näls sida uttalar man sig inte om enskilda fall. De har dessutom ännu inte tagit del av Jennifers IVO-anmälan.

– Just i augusti var det högt tryck här och då hänvisades fler än vanligt till andra sjukhus. Generellt sett så förekommer det på alla förlossningsavdelningar i länet att föderskor hänvisas vidare när det blir fullt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

”Vi får utreda”

Jennifer Liljekvist säger att hon och hennes fästman före förlossningen påtalade att hennes tidigare förlossning var väldigt snabb och att de inte skulle hinna till Östra sjukhuset. Trots det stod hänvisningen fast.

– Generellt sett så får förlossningskoordinatorn göra en bedömning utifrån den information man har tillgänglig i samtal med den som ringer. Sedan har vi ett fåtal bilförlossningar varje år, säger Niklas Claesson och fortsätter:

– När vi fått den här anmälan till oss så får vi utreda och se om det finns något vi kan lära oss av den här händelsen och om det är något vi borde gjort annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.