Hovrätten fastställer domen mot ”Trustormannen”

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Thomas Jisander, som numera heter något annat, fälls även i hovrätten för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Han fälls samtidigt även för annan brottslighet och döms till fyra år och nio månaders fängelse.

Även en annan man fälls på nytt i bedrägerimålet. Hovrätten för västra Sverige sänker dock hans straff med ett halvår, till tre år och sex månaders fängelse. Männen döms för att de, genom att lämna osanna uppgifter, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg.

För drygt 20 år sedan var Jisander en av huvudpersonerna i den så kallade Trustorhärvan, där ett investmentbolag plundrades på flera hundra miljoner kronor. Han dömdes då till fängelse, ett straff som han har avtjänat.

TRUSTORHÄRVAN

1997 bytte investmentbolaget Trustor huvudägare till Jonathan Guiness som är mer känd som Lord Moyne.

Drygt ett halvår efter ägarbytet avslöjade journalisten Gunnar Lindstedt att köpet var en bluff, och företaget var utsatt för ett bedrägeriförsök.

100-tals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor AB hade förts över till konton utomlands.

Fem personer ingick i vad de själva kallade Team Moyne, Thomas Jisander var den ende som dömdes till fängelse i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.