Socialtjänstens tjänstemän i Lidköping tog på oklara grunder entydigt ställning för mamman i en vårdnadsutredning. Nu kritiserar JO handläggningen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

JO kritiserar Lidköping i vårdnadsärende

Publicerad
JO riktar allvarlig kritik mot social- och arbetsmarknadsnämnden i Lidköping för bristande objektivitet i en vårdnadsutredning. Tjänstemännen ska helt ha förlitat sig på mammans uppgifter om hot och våld, trots att ord stod mot ord.

Det rör sig om en mamma som ville ha ensam vårdnad om sitt barn. Hon påstod att pappan till barnet hotat och misshandlat henne, något som kategoriskt förnekades av mannen.

Så här långt liknar historien många andra vårdnadsärenden. För tjänstemännen som genomförde vårdnadsutredningen var det svårt att veta vem som berättade sanningen och vem som ljög.

Ingen motivering

I sådana fall är det enligt Justitieombudsmannen viktigt ”att utredaren beskriver varför han eller hon avfärdar eller fäster tilltro till vissa uppgifter.”

Någon sådan motivering finns inte i utredningen.

Istället är det enligt JO uppenbart att tjänstemännen utgått från mammans uppgifter, och att man tagit ställning för henne.

”Vårdnadsutredningen uppfyller inte det grundläggande krav på objektivitet som måste ställas på en sådan utredning. För detta får Social- och arbetsmarknadsnämnden i Lidköpings kommun allvarlig kritik”, skriver JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer