Foto: Jessica Gow / TT och Pontus Lundahl / TT

JO kritiserar Orusts kommun för beslut om hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

I mars beslöt kommunstyrelsen i Orust kommun att inte längre bevilja bistånd till sommargäster från andra kommuner. Nu får kommunen kritik från Justitieombudsmannen för att ha fattat ett beslut som inte har stöd i lagen.

Coronaviruspandemin har satt många kommuner i en ansträngd situation. Oron är störst i kommuner med små resurser eller mycket sommargäster.

”Situationen inom vård och omsorg är redan hårt ansträngd på grund av covid-19, kommunen har svårt att bemanna omsorgsverksamheterna på grund av höga sjuktal. Enligt arbetsmiljölagen har kommunen också ett ansvar att upprätthålla en god arbetsmiljö för våra medarbetare”, skrev Orusts kommun i sitt svar till JO.

60-tal kommuner vill neka hemtjänst

Utöver Orust har flera andra västkustkommuner som Sotenäs, Falkenberg, Uddevalla, Laholm och Varberg fattat liknande politiska beslut i kommunen. Sammanlagt 60 kommuner har meddelat till Sveriges kommuner och regioner att de inte kommer att bevilja hemtjänst till boende från andra kommuner om det kommer en sådan begäran.

– Vi värnar smittskyddet av våra äldre över annan lagstiftning just nu, sade Henrik Lindh, kommundirektör på Orust, till TT tidigare i sommar.

Men enligt Justitieombudsmannen har kommunen inte rätt att själv välja om den ska följa lagstiftningen eller inte.

”Kommunstyrelsen har fattat ett beslut som inte har stöd i lag och förtjänar kritik för detta.”

Önskade en lagändring

Kommunerna önskade att regeringen skulle införa en tillfällig lagändring som gav dem rätt att neka bistånd under sommaren. Socialutskottet i riksdagen föreslog en skyndsam lagändring i ett betänkande den 28 maj och en majoritet av riksdagen ställde sig bakom förslaget.

Men i förra veckan meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det inte är aktuellt att göra några ändringar i lagen.

Hör var Orust kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) tidigare sagt om det inte blir någon tillfällig lagändring som skulle tillåta kommuner att neka vård och omsorg till sommargäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.